Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2018. 06. 09.

Irán: Izrael atomprogramja veszélyt jelent a világra

2018. 06. 09.

Irán, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez delegált nagykövete kijelentette, hogy Izrael atomprogramja veszélyt jelent a világ békéjére és biztonságára. Reza Najafi szerint az Ügynökségnek is úgy kellene kezelni a cionisták atomprogramját, mely veszélyezteti a a térség békéjét és a nemzetközi békét.

A nagykövet szerint Izrael atomprogramját és nukleáris létesítményeit az ENSZ ügynökségei által kellene ellenőrizni. Najafi azzal vádolja a Nyugatot, hogy kettős mércét alkalmaz Izraellel kapcsolatban és felszólította a nyugati államokat, hogy fejezzék be az Izraellel való nukleáris együttműködést, beleértve az ehhez szükséges eszközök szállítását a cionista rezsim számára.

Aggodalmat keltő ugyanis az, hogy a cionisták katonai irányba terelik a nukleáris tevékenységüket, és ezt sajnos meg is tehetik a nemzetközi közösség hallgatása mellett. Izrael ugyanis jelentős nukleáris fegyver arzenállal rendelkezik, melyet a nyugati kormányok nem tudnak és nem is akarnak ellenőrizni.

Izrael atomprogramjáról és nukleáris fegyverkezéséről pedig már régóta tudnak. Egyes katonai elemzők szerint a cionista rezsim körülbelül 400 nukleáris robbanófejjel rendelkezik. Az atomprogramról is már 1986-óta tudnak, amikor is egy Mordechai Vanunu nevű izraeli atomfizikus a brit Sunday Times lapnak kiszivárogtatott információkat a Dimonai atomreaktorról. A bizonyítékok adottak voltak ám a nemzetközi közösség nem lépett semmit az ügyben. 1986-óta pedig sok idő eltelt és azóta a cionista állam sokat fejlődött a nukleáris és vegyi fegyverek gyártásának terén. Az ügyben azonban az a legfelháborítóbb, hogy az az ország vádaskodik és fenyegeti a térség országait, mely egyedüliként rendelkezik nukleáris robbanófejekkel a Közel-Keleten.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑