Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2015. 07. 09.

Irán kész méltányos és kiegyensúlyozott megállapodást kötni

2015. 07. 09.

Irán kész kiegyensúlyozott és méltányos megállapodást kötni nemzetközi partnereivel, de a kényszerítés nem fog működni – írja Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter a Financial Times brit üzleti és politikai napilap európai kiadásának csütörtöki számában.

A politikus szerint még sosem volt ilyen közel a megállapodás, de a siker nem garantált. Az viszont biztos, hogy soha nem lesz már minden úgy, mint régen – írja Zarif.

A külügyminiszter úgy véli, hogy “intézkedések özöne” gondoskodik a kidolgozott megállapodásban arról, hogy Teheránnak ne lehessen atomfegyvere, amelyet az iszlám köztársaság józan stratégiai megfontolásból és vallási meggyőződésből is elutasít. Zarif ismerteti, hogy Irán akkor sem vágott vissza tömegpusztító fegyverekkel, amikor Szaddam Husszein iraki diktátor ilyenekkel támadta országát.

Zarif úgy látja, hogy egyesek éveken át nem voltak hajlandóak belátni, hogy sem a katonai erőfitogtatás, sem a gazdasági kényszerítés nem vehet rá egy népet, hogy feladja méltóságát.

“Elképzelhetetlen mennyiségű vér és kincs ment pocsékba ennek a félreérthetetlen igazságnak a megcáfolására” – véli Zarif, aki ugyanakkor bizakodónak mondja magát.

“Egyre inkább elismerik, hogy ha megpróbálnak alávetettségbe kényszeríteni egy büszke civilizációt, az csak további konfliktust, ellenérzést és ellenségeskedést szül” – fogalmaz az iráni külügyminiszter.

A politikus ezzel kapcsolatban az országa ellen bevezetett szankciókra is kitér, melyeket igazságtalannak és törvénytelennek nevez, mert Teherán csak békés atomenergiát szeretne. Zarif rámutat, hogy a büntetőintézkedéseket megingathatatlan ellenállás fogadta, mivel a válság kirobbanása előtt Iránnak 200 uráncentrifugája volt, most pedig 20 ezer van. – közölte az MTI.

A külügyminiszter tudatja, hogy hazája a megállapodás révén kész “új horizontokat” megnyitni, és közösen fellépni az egyre terjedő és egyre brutálisabb szélsőséges erőszak ellen, amely, ha nem állják útját, tovább fog terjedni.

“Remélem, hogy figyelmünk és erőforrásaink gyújtópontja hamarosan áthelyeződhet oda, ahol valóban a leginkább szükség lenne rá. Ha hamarosan nem szállunk szembe erővel az erőszakos szélsőségesség fenyegetésével, akkor az fog szembenézni mivelünk” – zárja sorait Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter.

Orientalista.hu

Megosztom:

,
Back to Top ↑