Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Irán

2015. 05. 29.

Irán megakadályozta az olaj minisztérium elleni amerikai kibertámadást

2015. 05. 29.

Irán meghiúsított egy hackertámadást, ami az Iráni Olaj Minisztérium ellen irányult az Egyesült Államokból, számolt be az Iráni Kiberrendőrség.

Irán meghiúsított egy hackertámadást, ami az Iráni Olaj Minisztérium ellen irányult az Egyesült Államokból

A Cyber ​​Police (FATA) honlapja szerint Kamal Hadianfar tábornok azt nyilatkozta, hogy a hackerek a szabadsága alatt indítottak támadást Iránban.

“Sikerült kiküszöbölni, hogy a számítógépes támadásokkal bejussanak a rendszerbe és végül semlegesítettük a hackerek támadásait” mondta a tábornok.

“A hackerek által használt IP cím Amerikából származott, amit bejelentettünk (az amerikaiaknak) egy hivatalos levél formájában. Továbbá benyújtottunk egy nemzetközi bírósági végzést, amely folyamatban van a Külügyminisztériumnál” ismerette Hadianfar.

Egy légi fotó a Kharg-szigetről, ahonnan az iráni kőolajexport mintegy 80%-át biztosítják.

 

A legsúlyosabb Irán elleni kibertámadás 2010 júniusában történt, amit közösen hajtott végre az USA Izraellel.

A támadásnak egy iráni nukleáris létesítmény volt a célpontja Natanzban, és Stuxnet vírussal fertőzték meg a rendszert, amely titokban a centrifugák fokozatos, észrevétlen tönkretételét célozta meg. Lényegében öt szakaszt váltogat a vírus ciklikusan, ebből a leghosszabb a kiváró (13-90 nap), a többi órás nagyságrendű. A rongáló szakasz során – miközben a kezelőknek a korábban felvett normál üzemi paramétereket mutatja, felpörgetve a centrifugát átlépteti a kritikus fordulatszámot, majd kritikus szintre lelassítja, illetve hagyja az addig szeparált gáz halmazállapotú urán újbóli összekeveredését, ezután visszaáll a névleges frekvenciára.

A támadás úgy ismert, mint a legsúlyosabb esete az állami kiberterrorizmusnak, annak összetettsége és az érzékeny rendszerben okozható súlyos következmények miatt.

Az Iráni Olaj Minisztériumot először 2012 áprilisában érte kibertámadás, amely során a számítógépes és kommunikációs rendszerek voltak az elsődleges célpontok.

A minisztériumot le kellett vágni az internetről, hogy a stratégiai Kharq-szigeten lévő olaj terminálon, ahol az iráni kőolajexport mintegy 80%-át biztosítják, ne okozzon a támadás károkat.

Massoud Jazayeri dandártábornok, az Iráni Fegyveres Erők vezérkari főnökének helyettese akkor kijelentette, hogy “több száz amerikai agytröszt” agyalt az Irán elleni kibertámadások lehetséges megoldásain és azon, hogy “tudják megvalósítani Irán uralását a kibertérben”.

“Megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy megakadályozzák Irán fejlődését és sikerét a kiberhadviselés révén. Ezért is kell fejlesztenünk, hogy fel tudjuk venni a harcot az ellenséggel szemben ebben az arénában.”

Irán nemrég létrehozott egy úgynevezett passzív védelmi szervezet, amely elsősorban a szabotázs akciók megakadályozásával foglalkozik, beleértve a kiberterrorizmus felszámolását.

Orientalista.hu – Tia (persianews, Press TV)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑