Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2018. 02. 07.

Irán megkezdi a precíziós irányítású bombával felszerelt drón tömeggyártását (videó)

2018. 02. 07.

Irán megkezdte egy új, precíziós irányítású bombával felszerelt, pilóta nélküli taktikai légi jármű tömeggyártását.

Irán védelmi minisztériuma Amir Hatami védelmi miniszter, dandártábornok jelenlétében hétfőn mutatta be a „Qaem” precíziós irányítású bombával felszerelt „Mohajer 6” drónt, az Iszlám Forradalom 40. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Hatami a riportereknek elmondta, hogy a „Mohajer 6” rendkívül széles skálájú működési tartományon belül képes megfigyelési, felderítési és harci küldetések végrehajtására, továbbá segíthet a fegyveres erők azonosításában és az előre meghatározott célpontok megsemmisítésében is.

Hozzátette, hogy a drón hosszú időn keresztül képes légi felderítéseket végezni, és nagy pontossággal eltalálni a célokat.

A miniszter megjegyezte, hogy az új iráni drón éjjel-nappal fog tudni híreket közölni az ellenőrző és parancsnoki központok felé, és rövid távú kifutópályákon is képes lesz fel- és leszállni.

Az elmúlt években Irán jelentős áttörést ért el a védelmi szektorban, és „önellátóvá” vált a katonai felszerelések és korszerű rendszerek sajátkezű gyártása által.

2016 decemberében az iráni hadsereg földi erői két saját tervezésű és gyártású drónt mutatták be Mohammad Rasoulallah IV (Mohammad, a Isten küldötte) fedőnév alatt a dél-kelet iráni katonai gyakorlatok utolsó napján.

A két légi jármű egyike egy harci drón, amely a „Oqab” (sas) fedőnevet kapta, és képes a levegő-felszíni rakéták szállítására.

A másik drónt, amely Shahin (Falcon) fedőnév alatt ismert, egy Shahid Mohsen Ghotaslou néven futó projekt során fejlesztették ki és gyártották le. Ez a drón felderítő küldetések segítségével képes információkat gyűjteni az ellenséges erők álláspontjairól és mozgásáról. A drón 24 órán keresztül üzemképes.

Továbbá, az Iszlám Forradalmi Gárda Hadtest (IRGC) 2016 októberében bemutatta a közelmúltban gyártott harci drónt „Saeqeh” (villámcsapás) néven.

Irán a drónok bevetésével katonai gyakorlatokat is végrehajtott, melyeknek célja az iráni fegyveres erők védelmi képességeinek felmérése, és nem utolsó sorban a modern katonai taktika és a legkorszerűbb harci felszerelések tesztelése volt.

Az Iszlám Köztársaság azt állítja, hogy katonai ereje nem veszélyeztet más országokat, kijelentve egyben, hogy védelmi doktrínája pusztán az elrettentésen alapul.

Orientalista.hu – Vivkamar (Press TV)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑