Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2015. 07. 21.

Irán nem enged hozzáférést a katonai titkokhoz

2015. 07. 21.

Hossein Dehqan dandártábornok, Irán honvédelmi minisztere hangsúlyozta, hogy Teherán nem fogja megengedni egy külföldinek sem, hogy feltérképezzék Irán védelmi és rakéta képességeit az ország katonai létesítmények vizsgálatánál.

„A rakétával kapcsolatos kérdések soha nem voltak a nukleáris tárgyalások napirendjén és az Iszlám rendszer elszántan végre fogja hajtani a programját ezen a területen”,- jelentette ki Dehqan dandártábornok egy találkozón, melyen a Honvédelmi Minisztérium vezetői és alkalmazottai vettek részt hétfőn, kommentálva a közelmúltban, Irán és a hat nagyhatalom (az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország) között létrejött nukleáris megállapodást.

Rámutatva amerikai tisztviselők legutóbbi Iránnal kapcsolatos nyilatkozataira azt mondta, “az amerikai tisztviselők dicsekvő megjegyzéseket tesznek és úgy képzelik, hogy bármit kiszabhatnak az iráni nemzetre, mert hiányzik a megfelelő tudásuk az iráni nemzetről.”

Az iráni védelmi miniszter megismételte, hogy eljött az idő, hogy az amerikaiak észhez térjenek, hogy nem ők a világ szuperhatalma és már senki sem ismeri el őket ebben a szerepben.

Dehqan dandártábornok rámutatott, hogy Amerika az általa lefolytatott legutóbbi nukleáris kísérleteit (B61-12 nukleáris bomba teszelése július elején a Nevada sivatagban) a bécsi nukleáris tárgyalásokkal párhuzamosan végezte, kiemelve, “ezek az intézkedések az elkötelezettség hiányát jelzik a nemzetközi béke és biztonság terén, és ezért is van az, hogy a független nemzetek és kormányok soha nem bíznak az Egyesült Államokban.”

Szombaton Mohammad Ali Jafari vezérőrnagy, az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) parancsnoka hangsúlyozta, hogy még mindig vannak aggályok a Teherán és az 5 + 1 csoport tagjai közt létrejött elhúzódó megállapodás és ENSZ Biztonsági Tanácsa vonatkozó határozati javaslatának elfogadása tekintetében.

“Vannak bizonyos aggályok a nukleáris tárgyalások összegzése és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozati javaslata körül”, -nyilatkozta Jafari vezérőrnagy az újságíróknak.

“Látnunk kell, hogy zajlik ez majd a gyakorlatban”,- tette hozzá.

Rámutatva, hogy az egyeztetései Ali Akbar Szalehivel, az Iráni Atomenergia Szervezet (AEOI) vezetőjével ugyanezen kérdések körül forogtak, azt mondta, “az imént beszéltem Mr. Szalehivel ugyanezekről a kérdésekről, és aggodalomra ad okot, különösen a határozat, de reméljük, meg fog oldódni Isten akaratával.”

Jafari vezérőrnagy további ellenállásra szólított fel az ellenség megfélemlítésre építő politikája kapcsán.

Az Egyesült Államok állami tisztviselői egyértelmű, hogy nagyképű megjegyzéseket tesznek ezekben a napokban, hogy megoldják a bizalmas problémáikat, ám kételkednek azok valódiságában.

A bizonytalan sorsú megállapodást végül véglegesítették a bécsi Palais Coburg hotelben, ahol Irán és a többi hat ország tárgyalói nemrég több mint két hetet töltöttek, hogy megoldják a fennmaradó technikai és politikai kérdéseket.

A megállapodást (Közös Átfogó Cselekvési Terv – JCPOA) ebben a formában hagyta jóvá az ENSZ BT egy új határozatával hétfőn.

Orientalista.hu – (irna, persianews)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑