Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2015. 01. 09.

Irán: Nemzetközi konferencia az egységes iszlámért

2015. 01. 09.

Megbékélés és a tolerancia jegyében muszlim vallási vezetők tartottam három napos konferenciát Teheránban.

Hassan Rouhani iráni elnök vezetésével 72 országból több mint 550 sejk vett részt a konferencián. Nem csak arab vallási vezetők hanem a világ minden tájáról jöttek küldöttek. Kínától Közép-Ázsián, tatár és csecsenföldön keresztül egészen az afrikai országokig sok muszlim fontosnak tartotta a részvétel. Magyarországot Mihálffy Balázs a Magyar Iszlám Közösség alapítója, elnöke és első sejkje képviselte.

mihálffy balázs

Mihálffy Balázs a teheráni konferencián

A konferencián számos téma akad. A vallási irányzatok közelítése egymáshoz, a szunni és síta ellentétek mérséklése az egyik fő téma volt.
A XXI. század az iszlám világnak is sok problémával indult. Egyre nagyobban az irányzatok közötti konfliktusok ami számos helyen emberek életének a százezreit követelte. Ennek kívánnak gátat szabni a küldöttek akik a különböző irányzatokból képviseltették a muszlim közösségeket.
Fontosnak tartották a fanatizáló iszlamista irányzatok háttérbe szorítását, hiszen a muszlim hittől távol állnak azok a cselekedetek amiket a mai világban nap mint nap lehet hallani a médiumokban.
A konferencia egyenes kimondta, hogy elhatárolódik minden olyan szervezettől mint például a magát “Iszlám Államnak” nevezet terrorista csoportól akik embereket mészárolnak le mert más vallást vagy irányzatot képviselnek.
Az sejkek közleményben ítélték el a terrorista csoportok tetteit kövessék el azt a iszlám világ vagy bármely ország területén és ezeket a szervezeteket nem tartják a muszlim közösség részének.

orientalista.hu

Megosztom:

,
Back to Top ↑