Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2015. 02. 22.

Irán növelné a gáz árát, hogy nyomást gyakoroljon az Európai Unióra

2015. 02. 22.

Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője bejelentette, Irán ellenáll az atomprogram miatt kivetett globális szankcióknak, és a gázellátás csökkentésével válaszolhatnak a okozódó nemzetközi nyomásra. “Az ellenség erőfitogtatásként alkalmazza a szankciókat, céljuk, hogy megállítsák nemzetünk fejlődését […] Ha engedjük, hogy diktáljanak nekünk az atomkérdés feltételeivel kapcsolatban, akkor is megtartják a szankciókat, mert alapjaiban ellenzik az iráni forradalmat.”

Az ajatollah kifejtette, hogy amennyiben a nyugati országok nem hajlandók csökkenteni a független Iránra gyakorolt nyomásgyakorlást, Irán lecsökkentheti a gázexportot, hogy a gáz világpiaci ára fokozódjon, és így nyomást gyakoroljon a gáztól függésben lévő Európai Unióra.

Irán ugyanakkor főként kiaknázatlan erőforrásokkal rendelkezik, melyek még nincsenek becsatornázva a globális gazdaságba. Az ország gáztermelése 600 millió köbméter napi szinten, ennek 83%-a a hazai felhasználást fedezi. A közelmúltban az ajatollah meghirdette az ellenállás gazdaságának doktrínáját, ami arra alapozna, hogy Irán törekszik természeti erőforrásainak maximális kihasználására, hogy így fokozza befolyását a globális politikában. Becsléseik szerint a következő években megduplázhatják a gázkitermelést. Az Európai Unió korábban – más források közt – szintén az iráni gáz bevonására alapozta volna a rég halott Nabucco projektet, ami az új török gázvezeték megépítésével gyakorlatilag megvalósul, csak orosz tulajdonban és más néven.

Orientalista.hu  Hidfo.net

Megosztom:

,
Back to Top ↑