Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2016. 02. 16.

Irán szerint kudarcra van ítélve a szaúdi döntés

2016. 02. 16.

Farzad Esmaili dandártábornok, a Khatam ol-Anbia Légvédelmi Bázis parancsnoka óva intette az Egyesült Államokat, Szaúd-Arábiát és szövetségeseiket attól, hogy csapatokat küldjenek Szíriába, Damaszkusz hozzájárulása nélkül.

“Damaszkusszal való koordináció nélkül bármilyen csapat Szíriába telepítése kudarcra van ítélve”, figyelmeztetett Esmaeili tábornok.

A hónap elején vonatkozó megjegyzésiben Mohammad Ali Jafari vezérőrnagy, az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) parancsnoka kifejtette, hogy Szaúd-Arábiának nincs mersze fegyveres erőket küldeni Szíriába.

“Azt állítják, hogy csapatokat küldenek (Szíriába), de nem hiszem, hogy meg mernék tenni. Egy klasszikus hadseregük van és a történelem azt mutatja, hogy az ilyen hadseregeknek nincs esélyük az irruguláris ellenállási erőkkel szembeni harcban”, nyilatkozta Jafari az újságíróknak Teheránban.

“Ez olyan lenne, mint egy kegyelemdöfés a számukra. Úgy látszik, nem látnak más utat, csupán ezt, és ha ez a helyzet, akkor a sorsuk meg van pecsételve”, mondta.

Jafari hozzátette, hogy ez csak olcsó beszéd szaúdi részről, de Irán üdvözölni fogja a szaúdi döntést, ha úgy döntenek, hogy ezen az úton indulnak el.

A szaúdi védelmi minisztérium február elején bejelentette, hogy készen áll szárazföldi csapatokat telepíteni Szíriába, hogy állítólag segítsék az USA által vezetett anti-ISIL, más néven Daes elleni koalíciót.

Riyadh tagja az Egyesült Államok vezette koalíciónak, amelyet elmondása szerint a Daes pozíciói ellen 2014 szeptemberétől folytat légitámadásokat Damaszkusz vagy az ENSZ engedélye nélkül. 2015 decemberében Szaúd-Arábia létrehozta saját 34 nemzetből álló koalícióját az iszlám szélsőségesek elleni harc nevében.

Staffan de Mistura ENSZ szíriai megbízott szóvivője azt mondta, nem fog megjegyzést tenni Szaúd-Arábia elhatározásával kapcsolatban a szárazföldi csapatok Szíriába történő küldéséről, ehelyett a szíriai béketárgyalásokra összpontosít.

Anastasia Levchenko szóvivő a Sputnik számára adott interjút múlt héten, amelyben nem volt hajlandó kommentálni Szaúd-Arábia döntését arról, hogy a királyság csapatokat küldene Szíriába.

A Daes (ISIL) egy vahabita csoport, melynek a szellemi mentora Szaúd-Arábiában és terrorista csoportként mindenütt a világon feketelistára került, köztük az Egyesült Államok és Oroszországban.

Orientalista.hu – (Farsnews, Persianews)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑