Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2019. 11. 04.

Irán teljes mértékben támogatja az új afgán kormányt

2019. 11. 04.

Irán első számú alelnöke Eshaq Jahangiri kijelentette, hogy Teherán teljes mértékben támogatja az újonnan megválasztott afgán kormányt.

Az iráni alelnök az Afganisztáni Iszlám Köztársaság ügyvivőjének Abdullah Abdullah-nak kijelentette, hogy reméli, hogy mielőbb megoldódnak a problémák Afganisztánban és sikerül helyreállítani a biztonságot az országban, ha az afgán illetékesek helyes döntéseket hoznak.

Jahangiri jelenleg Üzbegisztánban tartózkodik Shanghai Együttműködési Szervezet (SCO) tagállamai kormányfőinek 18. találkozóján. Az iráni alelnök sikeresnek nevezte az afgán elnökválasztást és kiemelte, hogy ezek a választások fontos lépések a demokrácia irányába.

Az alelnök szerint az is fontos, hogy Afganisztán részt vegyen a békefolyamatokban. A nagyhatalmak atomenergiával kapcsolatos tárgyalásairól azt nyilatkozta, hogy Irán évekig együttműködött a nagyhatalmakkal, melynek eredményeként 2015-ben létre is jött egy megállapodás (Joint Comprehensive Plan of Action-JCPOA). Ezt azonban az amerikai fél egyoldalúan felrúgta. A Trump kormányzat ugyanis kilépett a megállapodásból.

Jahangiri arra is rámutatott, hogy a nyugati államok által létrehozott Iszlám Állam terrorszervezet már vereséget szenvedett Irakban és Szíriában, ezért most Afganisztánban szeretnének újra megerősödni. Az új afgán kormánynak pedig mindent meg kell tenni, hogy megakadályozzák a terroristákat abban, hogy káoszba sodorják az országot.

A két ország közötti kapcsolat szempontjából fontos az iráni Chabahar kikötőváros fejlesztése, melyben Irán mellett Afganisztán és India is részt vesz.

,,Ezek után Teherán és Kabul kereskedelmi kapcsolatai sokkal jobban fejlődnek mint valaha.,,


Orientalista.hu-Al-Isfahani (Iran Press)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑