Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2016. 01. 17.

Irán teljesítette a nemzetközi közösségnek tett vállalásait

2016. 01. 17.

Irán visszatért a nemzetközi gazdasági élet vérkeringésébe, miután az Egyesült Államok, az ENSZ és az Európai Unió is feloldotta ez ellene elrendelt szankciókat. – közölte az Euronews.

Irán vállalta és teljesítette a nemzetközi közösségnek tett vállalásait: csökkentette alacsony dúsítású uránkészletét; 19 ezer atomreaktorából 13 ezret leállított és felhagyott az atomfegyverben is felhasználható plutónium előállításával.

“Ez a megállapodás egyértelműen bizonyítja, hogy a politikai akarat, kitartás és a diplomácia képes leküzdeni a legnehezebb akadályokat is” jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Bécsben.

“A dokumentum minden aláírója meg van győződve arról, hogy ez a történelmi megállapodás fenntartható, igazságos és minden fél érdekeit figyelembe veszi” – mondta Mohammad Javad Zarif,  iráni külügyminiszter, aki meggyőződését fejezte ki, hogy az egyezmény növelni fogja a biztonságot az egész világon.

John Kerry amerikai külügyminiszter is azt emelte ki, hogy a világ biztonságosabb hely lett. Különösen fontos ez most, amikor a régióban egyre nő a feszültség.

“Mindannyian üdvözöljük, hogy Irán betartotta a szavát, és most rajtunk a sor: mi is betartjuk” – mondta Kerry, de hozzátette: az Egyesült Államok továbbra is éberen figyeli majd az egyezmény betartását.

Irán a szankciók feloldása után ismét korlátlanul kereskedhet felbecsülhetetlen kincsével, az olajjal és a földgázzal a nemzetközi piacon. Ez hosszú évek után végre fellendítheti a perzsa állam gazdaságát.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑