Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 06. 18.

Irán tisztviselőt küldött Rijádba a Jemenről folyó tárgyalásokra

2015. 06. 18.

Az iráni arab és az afrikai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes megérkezett Szaúd-Arábiában, hogy részt vegyen a muszlim országok magas rangú tisztviselői közt zajló megbeszéléseken, melyek tárgya a folyamatban lévő konfliktus Jemenben.

A rendkívüli ülés, amelyet kedden a Vörös-tengernél található városban, Jeddah-ban tartanak, alapkérdése a bukott jemeni kormánnyal kapcsolatosan kialakult helyzet megvitatása, szepelt az OIC által kiadott nyilatkozatban, hozzátéve, hogy a találkozót a tagállamok többsége támogatja.

Amir-Abdollahian látogatása Rijádba az első alkalom, hogy ilyen magas szintű iráni tisztségviselő Szaúd-Arábiába utazik, amióta az megkezdte agresszív hadjáratát Jemen ellen majdnem három hónapja. A támadásokat többnyire halálos légicsapások formájában hajtják végre és főleg középületeket, valamint az érzékeny infrastruktúrát célozzák Jemen-szerte. Az ENSZ szerint több mint 2300 életet követelt eddig a szaúdi agresszió, azonban jemeni források arról számolnak be, hogy a halálos áldozatok száma meghaladja a 4.300 főt.

Egy éjszakai szaúdi légicsapást követően jemeniek túlélőket keresnek a romok alatt a jemeni főváros UNESCO által világörökségnek nyilvánított ősi városrészében 2015. június 12-én.

Irán és Szaúd-Arábia már dűlőre jutott néhány regionális kérdésben, köztük Libanont, Bahreint és Irakot érintő kérdésekben, továbbá Teherán már többször felszólította a régió országait, hogy a legfőbb regionális kérdésekben folytassanak tárgyalásokat.

Nemrégiben Jemen kapcsán Amir-Abdollahian megjegyezte, hogy Irán kész arra, hogy együttműködve párbeszédet folytassanak a “szomszédos és baráti” országokkal a Közel-Keleten a regionális biztonság, a stabilitás és a fenntartható fejlődés tekintetében.

A tapasztalt iráni diplomata azt mondta múlt héten csütörtökön, hogy ezeken a tárgyalásokon Szaúd-Arábia fontos partnernek számít.

“A régiós országoknak, különösen Szaúd-Arábiának, döntő szerepük lehet a béke, a stabilitás és a biztonság elősegítésében a térségben.”- mondta.

Az OIC találkozót egy nappal azt követően kezdték meg, hogy jemeni politikai pártok Genfben összeültek tárgyalni az Egyesült Nemzetek Szervezetének égisze alatt. A svájci városban lévő tárgyalások célja, hogy mielőbbi tűzszünetet érjenek el és felgyorsítsák a humanitárius segítségnyújtást a háború sújtotta jemeni nép számára.

Orientalista.hu – Tia (Press TV, persianews)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑