Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2015. 05. 09.

Irán több milliard dolláros hitelkerettel támogatja a szíriai gazdaságot

2015. 05. 09.

A gazdaság élénkítése érdekében Szíria 1 milliárd dolláros hitelkeretről tárgyal Iránnal, számoltak be a háború sújtotta ország tisztviselői.

Az iráni kormány előzetesen jóváhagyta a 2013. évben kezdődő finanszírozás második szakaszát, idézte a Bloomberg a Szíriai Központi Bank elnökének, Adib Mayaleh-nek a szavait.

Mindez része egy 3.6 milliárd dolláros hitelkeretnek, amelyet Irán 2013 fogadott el, cserébe a szíriai beruházásokból való tőkerészesedésért.

Damaszkusz már kapott 1 milliárd dollárt egy barter megállapodás keretében, az iráni villamosenergia-berendezések és egyéb termékek importjáért.

Szíria gazdaságát megkoptatta, és a nemzeti valuta is gyengült az évek óta tartó konfliktus miatt, amelyet a külföldről támogatott fegyveresekkel vívnak a kormányerők.

Mayaleh vádolta Törökországot, Katart és Szaúd-Arábiát, amiért azok egy gazdasági háborút indítottak Szíria ellen. “Ezek a spekulánsok olyanok, mint a fegyveres gengszterek” idézte őt a Bloomberg.

A konfliktus kezdete előtt 1 dollár 50 szíriai fontot ért, de a valuta gyengülése folyamatos volt és felgyorsult az elmúlt hónapokban. A múlt héten a feketepiacon  330 fontot is kértek egy dollárért, amely 280 fontra mérséklődött kedden, nyilatkozta a bank elnöke.

Wael al-Halqi (B) szíriai miniszterelnök, Abbas Akhundi (J) iráni út és városfejlesztési miniszterrel tárgyalt Teheránban egy decemberi látogatása során.

Mayaleh hozzátette, hogy az első iráni hitelkeret még nem merült ki, és a kormány még nem használta fel a tartalékokat, de kihasználja az átlagosan napi 10 millió dolláros személyi transzfer beáramlását és az exportból érkező bevételből finanszírozza az importot.

Az iráni és szíriai vegyesvállalatok főbb tevékenységei az energiatermelés, silók építése és az autógyártás.

Iránnak Szíria volt az egyik fő szövetségese, Szaddam Husszein volt iraki diktátorral vívott nyolc éves háború alatt az 1980-as években.

Orientalista.hu – Tia (persianews,Press TV, Bloomberg.com)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑