Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2024. 02. 23.

Reuters: Irán több száz ballisztikus rakétát küld Oroszországnak, Teherán cáfolja a hírt

2024. 02. 23.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint Irán egy katonai egyezmény alapján több száz ballisztikus rakétát szállít majd Oroszországnak.

Teherán az ukrán fegyveres konfliktus kezdete óta már többször küldött az orosz hadsereg számára rakétákat és harci drónokat, melyeket eddig eredményesen vetettek be a harcok során.

A jelenlegi megállapodás 400 darab ballisztikus rakéta szállításáról szól. Ezek többnyire rövid hatótávolságúak lesznek, olyanok mint a ,,Fateh-110,, vagy pedig az igen hatékony ,,Zolfaghar,,. Az iráni katonai források szerint ezen rakéták hatótávolsága 300, illetve 700 kilométer között van.

Irán tagadta, hogy ballisztikus rakétákat szállított Oroszországnak

Irán pénteken tagadta, hogy ballisztikus rakétákat szállított volna Oroszországnak, miután az Egyesült Államok kemény nemzetközi választ helyezett kilátásba, válaszul egy ilyen lépésre.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági koordinátora csütörtökön számolt be arról, hogy Irán jelentős mennyiségű drónt, irányított bombát és tüzérségi lőszert szállít Oroszországnak. Ugyanakkor – mint mondta – Washingtonnak még meg kell állapítania, hogy Teherán ballisztikus rakétákat is átadott-e.

“Dacára annak, hogy nincsenek jogi korlátozások a ballisztikus rakéták eladására, Irán erkölcsi kötelességének érzi, hogy tartózkodjon fegyverügyletektől az orosz-ukrán konfliktus idején, mert nem akar olajat önteni a tűzre” – közölte az Iszlám Köztársaság ENSZ-képviselete az X-en. “Ez azon alapul, hogy Irán elkötelezett a nemzetközi jog és az ENSZ alapokmánya mellett” – tette hozzá.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) egyes iráni rakéták, drónok és más technológiai eszközök exportjára vonatkozó korlátozása októberben járt le. Mindazonáltal az Egyesült Államok és az Európai Unió fenntartotta Irán ballisztikusrakéta-programjával kapcsolatos szankcióit, attól tartva, hogy Tehherán esetleg közel-keleti szövetségesei, illetve Oroszország számára ilyen fegyvereket fog szállítani.

Irán kezdetben tagadta, hogy drónokkal látta volna el Oroszországot, később azonba elismerte, hogy kis mennyiségben átadott pilóta nélküli repülő eszközöket Moszkvának még az ukrajnai háború kitörése előtt.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Reuters)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑