Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2020. 01. 08.

Irán válaszcsapást mért egy amerikai bázisra Irakban (videó)

2020. 01. 08.

A sorozatos amerikai provokációk következményeként és az iráni tisztségviselők ellen elkövetett gyilkosságok miatt az Iráni Forradalmi Gárda ma hajnalban csapást mért az Irakban lévő Ain Al-Asad katonai bázisra, melyet az amerikai hadsereg használ.

Az iráni információk szerint több tucat ballisztikus rakétát indítottak a bázis ellen. A támadás tényét amerikai tisztviselők is megerősítették.  Károkról, áldozatokról hivatalos jelentés szerdán reggel még nem volt.

Az Iráni Forradalmi Gárda az üggyel kapcsolatban közleményt adott ki, melyben követelte az amerikai csapatok azonnali kivonását Irakból. E mellett azt is megjegyezték, hogy minden állam, mely területén bázist biztosít az amerikai erők számára azt az Iráni Iszlám Köztársaság ellenségének tekintik.

Az iráni kormány szerint a válaszcsapás szükséges volt, hiszen nem tűrhettek tovább az amerikai provokációkat és a hivatalnokaik elleni támadásokat.

Egyes Irakból érkező hírek szerint rakéták csapódtak be az iraki Erbilben lévő légi bázisra is. Az ottani bázist amerikai és más velük szövetséges erők is használják.

Az iráni állami televízió közölte, hogy a támadás megtorlás volt Kassem Suleymani tábornoknak, a Forradalmi Gárdához al-Kudsz különleges egység parancsnokának meggyilkolásáért. Suleymani keddi temetése kapcsán iráni vezetők nyíltan bosszút esküdtek a nemzet büszkeségének nevezett katonai vezető haláláért.

Az állami televízió híradása szerint a művelet a Mártír Suleymani nevet viseli, s a csapásokat a Forradalmi Gárda iráni rakétaprogramot irányító űrhadosztálya hajtotta végre.

Az iráni Forradalmi Gárda az ellencsapás kapcsán az állami IRNA hírügynökségben kiadott nyilatkozatában azt írta: „Figyelmeztetjük Amerika minden szövetségesét, aki rendelkezésére bocsátotta saját területén lévő bázisait, hogy Irán célpontnak fog tekinteni bármilyen területet, ahonnan támadó cselekményt indítanak ellene.” A nyilatkozatban Izraelt is megfenyegették.

Az amerikai külügyminiszter és a védelmi tárca irányítója már az éjjel egyeztettek. Megszigorították a Fehér Ház védelmét, mesterlövészeket rendeltek a bevezető utakon lévő ellenőrzőpontokra, és utasították a szövetségi légügyi hatóságot, hogy gondoskodjon az amerikai polgári repülőjáratok biztonságáról.

Az iráni külügyminiszter az ENSZ Alapokmányára hivatkozva jogos önvédelemnek nevezte a támadást, de hozzáfűzte, hogy ezzel befejezettnek tekintik az ügyet, nem akarnak háborút.

Az amerikai elnök szerdára virradóra annyit írt a Twitteren, hogy folyik a kárfelmérés, egyelőre nincs hír amerikai áldozatokról. A külügyminiszter, Mike Pompeo ugyanakkor utasított minden tengerentúli amerikai diplomatát, hogy további utasításig ne tárgyaljanak az iráni ellenzékkel.
kapcsolódó cikkek

Orientalista.hu-Al-Isfahani (The Iran Project)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑