Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2021. 02. 09.

Iránba érkezett az ENSZ jemeni ügyekért felelős megbízottja

2021. 02. 09.

Martin Griffith, az ENSZ jemeni ügyekért felelős különleges megbízottja Teheránba érkezett, ahol iráni tisztségviselőkkel folytat egyeztetéseket a jemeni konfliktus diplomáciai megoldásáról.

Az ENSZ diplomata vasárnap érkezett meg Iránba. Látogatásának célja pedig az, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság tisztviselőivel tárgyaljanak a jemeni helyzet megoldásáról.

Az ENSZ álláspontja szerint szükség van egy tűzszünettel kapcsolatos egyezményre Jemenben, ahol a szaúdi katonai koalíció által elkövetett agressziónak már több tízezer áldozata van a konfliktus hat évvel ezelőtti kezdete óta.

A háború ráadásul jelentős károkat okozott Jemen infrastruktúrájában is, hiszen utak, iskolák, kórházak semmisültek meg a háborúban. Az ENSZ becslései szerint jelenleg 24 millió jemeni polgárnak lenne szükséges humanitárius segítségre. Közülük 10 millióan súlyos alultápláltságban szenvednek.

Az Iráni Iszlám Köztársaság a jemeni fővárosban, Sanaa-ban működő nemzeti egységkormányt ismeri el jemeni kormányként. Éppen ezért Szaúd Arábia és néhány nyugati ország azzal vádolja Iránt, hogy felfegyverzi a jemeni Ansarullah ellenálló mozgalmat.

A jemeni kórházakat és iskolákat elpusztító bombák, melyeket Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok adott el Szaúd Arábiának természetesen nem zavarják a nyugati média képviselőit.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Hodhod Yemen News Agency)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑