Irán

2021. 02. 09.

Iránba érkezett az ENSZ jemeni ügyekért felelős megbízottja

Martin Griffith, az ENSZ jemeni ügyekért felelős különleges megbízottja Teheránba érkezett, ahol iráni tisztségviselőkkel folytat egyeztetéseket a jemeni konfliktus diplomáciai megoldásáról.

Az ENSZ diplomata vasárnap érkezett meg Iránba. Látogatásának célja pedig az, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság tisztviselőivel tárgyaljanak a jemeni helyzet megoldásáról.

Az ENSZ álláspontja szerint szükség van egy tűzszünettel kapcsolatos egyezményre Jemenben, ahol a szaúdi katonai koalíció által elkövetett agressziónak már több tízezer áldozata van a konfliktus hat évvel ezelőtti kezdete óta.

A háború ráadásul jelentős károkat okozott Jemen infrastruktúrájában is, hiszen utak, iskolák, kórházak semmisültek meg a háborúban. Az ENSZ becslései szerint jelenleg 24 millió jemeni polgárnak lenne szükséges humanitárius segítségre. Közülük 10 millióan súlyos alultápláltságban szenvednek.

Az Iráni Iszlám Köztársaság a jemeni fővárosban, Sanaa-ban működő nemzeti egységkormányt ismeri el jemeni kormányként. Éppen ezért Szaúd Arábia és néhány nyugati ország azzal vádolja Iránt, hogy felfegyverzi a jemeni Ansarullah ellenálló mozgalmat.

A jemeni kórházakat és iskolákat elpusztító bombák, melyeket Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok adott el Szaúd Arábiának természetesen nem zavarják a nyugati média képviselőit.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Hodhod Yemen News Agency)

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑