Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2018. 07. 04.

Iránban megemlékezést tartottak a 30 éve, az amerikaiak által lelőtt utasszállító áldozataira

2018. 07. 04.

Irán szerte megemlékeztek annak az utasszállító repülőgépnek az áldozatairól, melyet az amerikai haditengerészet lőtt le a Hormuz-szoros fölött 1988. július 3-án.

Az Airbus A300B2 típusú utasszállító repülőgép a Hormuz-szoros felett repült át és Bandar Abbas városából szállított utasokat Dubaiba. 274 utassal és 16 fős személyzettel a fedélzetén utazott amikor az Egyesült Államok haditengerészetének USS Vincennes hadihajója egy föld levegő rakétával lelőtte a szoros fölött. A rakétatalálat következtében a gép lezuhant és mind a 290 utas életét vesztette.

Az iráni külügyminisztérium kijelentette, hogy megemlékezést tartanak az esetről és újra kivizsgálják az amerikaiak által elkövetett bűncselekményt. Az eset miatt szégyenérzetet nem érző Egyesült Államokra ugyanis ma is jellemző az a mocskolódás és a nemzetközi jogszabályok és szerződések semmibe vétele, mely az tragédia után is jellemző volt.

A USS Vincennes kapitánya William C Rogers parancsnok mentesült bármiféle felelősségre vonás alól, sőt a következő évben George Bush amerikai elnök a Legion of Merit kitüntetéssel jutalmazta. Az eset felszínre hozta az Amerika-ellenes érzelmeket, mely még amúgy is aktuális volt a nem sokkal azelőtt lezáruló iraki-iráni háború miatt, melyben az USA látta el fegyverekkel az Irán ellen harcoló iraki hadsereget.

A vizsgálat lezárásával az amerikai kormány meg is feledkezett az eseményről, melynek 290 áldozata volt. Ebből 66 gyermek és 53 nő volt. Az utasok közül 46-an ráadásul nem is iráni állampolgárok voltak. Azonban Iránt nem vették komolyan a nemzetközi jogi fórumokon, a külföldi áldozatok országai pedig az Amerikának való megfelelési kényszer miatt nem indítottak nemzetközi vizsgálatot. A háborús bűnös Egyesült Államok tehát így úszta meg az esettel kapcsolatos nemzetközi vizsgálatot.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑