Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2020. 12. 15.

Iránban nem indulhatnak kettősállampolgárok az elnökválasztáson

2020. 12. 15.

Az iráni parlament kedden elfogadta azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében nem indulhat az elnökválasztáson az, aki az iráni mellett más állampolgársággal vagy külföldi tartózkodási engedéllyel rendelkezik.

Konzervatív iráni sajtóorgánumok évek óta gyanúsítanak több vezető tisztségviselőt azzal, hogy az iráni mellett amerikai papírokkal is rendelkeznek. Köztük felbukkant a mérsékeltnek számító külügyminiszter, Mohammed Dzsavád Zaríf neve is, aki az Egyesült Államokban végezte tanulmányait.

Zaríf a híreszteléseket cáfolta, leszögezve, hogy az amerikai tartózkodásra feljogosító zöld kártyát sem igényelte.

A keményvonalasok által uralt törvényhozás ülését az iráni állami média élőben közvetítette, a határozatot az iráni törvények értelmében az ország legfelsőbb vallási tanácsának is jóvá kell hagynia.

A síita államban 2021 júniusában rendeznek elnökválasztást, amelyen nem indulhat a jelenlegi elnök, a 2013 óta hatalmon lévő Haszan Róháni, mert az ország törvényei csupán két, egymást követő elnöki ciklust tesznek lehetővé.

Donald Trump amerikai elnök 2018-ban a Twitteren közölte, hogy elődje, Barack Obama 2500 iráninak adott állampolgárságot a 2015-ben megkötött, iráni atomalkuhoz vezető tárgyalások idején, de erre bizonyítékkal nem szolgált.

Ugyanerről beszélt nem sokkal korábban egy keményvonalas iráni parlamenti képviselő, Mudzstaba Zulnúr is az Etemad című iráni lapnak adott interjújában. Zulnúr kemény bírálója mind Róháninak, mind pedig az ő hivatali ideje alatt megkötött, az iszlám köztársaság atomprogramjáról szóló többhatalmi egyezménynek.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑