Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2015. 11. 08.

Iránban tárgyalt az Európai Parlament elnöke

2015. 11. 08.

Az EP vezetői közül elsőként látogatott Teheránba Martin Schulz Európai Parlament elnöke. A politikus szerint kulcsfontosságú szakaszba került Irán és az EU viszonya.

Az EP elnöke az egynapos látogatáson találkozott a Dzsavad Zarif külügyminiszterrel, Hasszán Rohani elnökkel valamint Ali Laridzsánival, a törvényhozás elnökével is.

„Jónak nevezhető tárgyalást folytattunk Irán és Európa gazdasági kapcsolatának szorosabbra fűzéséről. Emellett a legfontosabb regionális ügyeket, a terrorizmust és válságot illetően is építő jellegű megbeszéléseken vagyunk túl” – mondta Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke.

Martin Schulz szerint az Eu és Irán közötti kapcsolatokban teljesen új fejezetek nyílhatnak.

„Vannak olyan ügyek amelyekről beszélnünk kellett és kell is a jövőben.”– mondta Schulz jelezve az Iránnal való nézetkülönbségeket a térségbeli ügyekkel kapcsolatban.

Martin Schulz szerint a szíriai háború, a régió stabilitás, az afganisztáni drogkereskedelem elleni harc, az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelem, olyan ügyek amikről még  egyeztetni kell a jövőben Teheránnal.

„ Jó esélyt látok arra, hogy mindezekről nyílt párbeszédet folytassunk”– vélekedett Martin Schulz, aki arra is emlékeztett, hogy az Irán és a nagyhatalmak között létrejött atommegállapodás végrehajtási szakaszában van, amelynek végén kinyílhat az ajtó a gazdasági együttműködés és a pozitív gazdasági fejlődés előtt.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑