Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2019. 09. 23.

Iráni Bavar-373 légvédelmi rendszert vásárol Damaszkusz

2019. 09. 23.

Szíria azt tervezi, hogy vásárol az iráni Bavar-373 típusú légvédelmi rakétarendszerből. Ennek oka pedig az, hogy az orosz S-300 rendszer kevésbé hatékony mint az iráni változat.

Az orosz állam több mint egy évvel ezelőtt látta el Szíriát az S-300 légvédelmi rakétarendszerrel, azonban azóta kiderült, hogy kevésbé hatékony mint amire számítottak annak beszerzésekor. Szíria ezért az iráni Bavar-373 rendszer beszerzése mellett döntött.

Az orosz S-300 légvédelmi rakétarendszert ugyanis eddig még nem használták fel a Szíriát ért légitámadások elhárítására. Az utóbbi évben és azóta történt izraeli légitámadások ellen csupán azért nem vetették be az orosz légvédelmi rendszert, mivel az egyszerűen nem érzékeli az izraeli repülőgépeket.

Más források szerint pedig csupán ígéretet tettek Oroszországnak, hogy nem fogják a rakétarendszerüket bevetni izraeli repülők ellen.

A szíriai és iráni hivatalos források eddig még nem jelentették be, hogy pontosan mikor kerül sor a Bavar-373 beszerzésére.

A Bavar-373 légvédelmi rakétarendszert egy Teheránban tartott katonai rendezvényen mutatták be először 2019 augusztusában. A hosszú hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer egyszerre 100 célpontot képes érzékelni és közülük egyszerre 60 ellen támadást intézni.

A rendszer másik különlegessége, hogy a rakétákat négyzet keresztmetszetű indító csövekből lövik ki, melyet eddig csupán hadihajókon alkalmaztak. A Bavar 373 saját radar rendszerrel rendelkezik és három típusú rakéta kilövésére is alkalmas.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (The Iran Project)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑