Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 01. 28.

Iráni elnök: a terrorizmus egy veszélyes, fertőző vírus

2016. 01. 28.

„A terrorizmus egy veszélyes, fertőző vírus, amely összezavarja a világot” – nyilatkozta Hassan Rouhani. Az iráni elnök Párizsba látogatott, ahol találkozott többek között Francois Hollande-dal, Franciaország elnökével is.

A franciaországi látogatás célja elsősorban az volt, hogy kereskedelmi megállapodásokat kössön a két fél egymással, ennek fényében Rouhani számos francia gazdasági vezetővel találkozott a tegnapi és a mai napon.

A látogatás során megegyeztek arról, hogy Irán 114 Airbus típusú repülőgépet vásárol, valamint arról is, hogy a Peugeot-Citroen autógyárral felújítják az együttműködést, amelynek következményeként a francia cég egy helyi vállalkozással közösen gyártana le 200 ezer gépkocsit az országban. Emmanuel Marcon, francia gazdasági miniszter bejelentette, hogy az állam garanciát vállal a francia vállalatok Iránban való befektetésére.

Hassan Rouhani találkozott az iráni diaszpóra tagjaival is, akiket arra kért, hogy segítsék előre az országot a Nyugattal való kapcsolatainak megerősítésében.

Irán több évtizedes elszigeteltségéből törhet ki azután, hogy a Nyugat feloldotta ellene a szankciókat, köszönhetően annak, hogy az ország atomprogramja kapcsán sikeres egyezséget kötött az Egyesült Államokkal.

Hassan Rouhani a találkozók után a Franciaország és Irán közti kötelékek kiterjesztésének fontosságát hangsúlyozta, valamint reményét fejezte ki afelől, hogy az együttműködés során Franciaország Irán segítségére lesz a közel-keleti régió problémáinak a megoldásában, kiemelten a terrorizmus elleni harcban.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑