Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Geopolitika

2015. 06. 07.

Iráni elnök: petrodolláron vásárolt fegyverekkel ölik a jemeni népet

2015. 06. 07.

Hassan Rouhani iráni elnök mélységesen elítélte, hogy bizonyos országok az eladott kőolajból fegyvereket vásárolnak a Jemen elleni katonai invázió támogatásához.

“Sajnos, bizonyos államok a petrodollárt pusztító fegyverekre váltják, hogy a jemeni nép ellen vessék be azokat” jelentette ki Rouhani az Iszlám Forradalom néhai alapítójának, Imam Khomeini-nek tartott ünnepélyes megemlékezésen Teheránban szerda este.

Eközben az iráni nemzet segíti a jemeni, iraki, libanoni és más nemzet népeit és a régió államait, amelyek ellenállnak a terroristáknak és az erőszaknak, tette hozzá.

A vonatkozó megjegyzésit annak kapcsán tette az elnök, hogy kedden Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter aggodalmának adott hangot, amiért a kőolajból származó bevételek révén látják el a terrorista csoportokat fegyverekkel.

“Az ártatlan szíriai, iraki, jemeni, bahreini, palesztin és libanoni emberek életét pokollá tette a szélsőséges és takfiri terroristák (ISIL) lázadása és petrodollár csak olaj a tűzre, amin fegyvereket vesznek nekik, amelyek nem tesznek különbséget célpont és célpont között, nők, gyermek- és civilek között, mindezt a legvadabb módon”, mondta Zarif Teheránban.

Mélységes sajnálatát fejezte ki, amiért a régióban a terrorista csoportok és az erőszak szervezői a lehető legszörnyűbb bűnöket követik el ártatlan emberek ellen.

Zarif figyelmeztetett továbbá a terrorizmus terjedésére a világban, mondván, hogy nagyon kevés régió mentes a világban az erőszak és a szélsőségesség tüneteitől, amelyek az ártatlan emberek ellen irányulnak és nagyon könnyen elmérgesedhetnek.

A múlt hónapban egy szíriai egyetemi tanár is hangsúlyozta, hogy Washington és Tel Aviv tervét hajtják végre, hogy a régióban petrodollárral támogassák a Perzsa-öböl arab államain keresztül a terroristákat.

“Az Egyesült Államok és Izrael az arab állampolgárok elpusztítására használják fel a régióban a Perzsa-öböl sejkjeinek petrodollárjait,” ismertette Wael al-Imám damaszkuszi egyetemi tanár az FNA részére.

Megjegyezte, hogy az arab rezsimek a Perzsa-öböl térségében csak amerikai támogatással maradhatnak fenn, amihez az egyetlen garancia az olaj, és fontos szabály számukra; az Izraeli Megszálló Rezsim biztonsága és védelme, ehhez pedig könnyű számukra áldozattá tenni a szíriai, palesztin, iraki, valamint jemeni nemzetet. Mindez csak azért, hogy így megvédhessék a saját szabályaikat és uralkodó rezsimjüket.

Ali Abdullah Salih korábbi jemeni elnök is hangsúlyozta pénteken, hogy a régióban Szaúd-Arábia áll minden válság kirobbanása mögött, azért hogy Izrael érdekeit szolgálják és végrehajtsák az USA terveit a régióban.

“Szaúd-Arábia áll a szíriai, iraki, líbiai és jemeni válság mögött” idézte a bejrúti székhelyű Al-Mayadeen televíziós csatorna Salih nyilatkoztát.

Hangsúlyozta, hogy Szaúd-Arábia a válságok kitörését követően eltörölte a köztársaság rendszerét az arab országokban, mert az Al Saud rezsim célja, hogy mindenki az ő érdekeit szolgálja.

Orientalista.hu –Tia (persianews, farsnews)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑