Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2023. 09. 21.

Iráni elnök: Washington és Teherán viszonya az Iránra rótt szankciók enyhítésével javulhat

2023. 09. 21.

Az Irán és az Egyesült Államok közötti kapcsolat abban az esetben javulhat, ha Washington visszatér a 2015-ös iráni atomalkuhoz, melynek első lépése a síita államra rótt szankciók enyhítése lenne – jelentette ki Ebrahim Raszi iráni elnök New Yorkban csütörtökön.

Raiszi, aki az ENSZ-közgyűlés 78. ülésszakán vesz részt, újságíróknak elmondta, az amerikai fél többször próbálta felvenni a kapcsolatot Teheránnal a párbeszéd szándékával, ám hozzátette: az iráni vezetés tetteket vár.

“A szankciókkal kapcsolatos döntés jó alap lenne a megbeszélések folytatására” – szögezte le Raiszi, kiemelve: “Irán nem állt fel a tárgyalóasztaltól”.

Az iráni nukleáris programra kitérve az államfő ismét leszögezte: a fejlesztések békés célokat szolgálnak, példaként pedig a mezőgazdaságot és az olajszektort említette.

Az interjú során Raiszi igazságtalannak és tisztességtelennek nevezte Németország, Franciaország és Nagy-Britannia múlt héten közzétett döntését, melyben az államok azt közölték, nem oldják fel az Irán elleni szankciókat.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója mindeközben egy hétfői interjúban bírálta Iránt, amiért az ország hatóságai leszereltek több kamerát az iráni nukleáris létesítményben, megnehezítve a NAÜ megfigyelőinek munkáját.
Grossi aláhúzta: ilyen helyzetben lehetetlenség garanciákat adni az iráni nukleáris programról.

A főigazgató hétfőn még azt mondta, igyekszik személyesen is találkozni Raiszival az ENSZ-közgyűlés helyszínén, az iráni elnök azonban most jelezte, hogy ez nem történt meg. Hozzáfűzte, hogy márciusban már asztalhoz ültek, és Irán “remekül együttműködik” a NAÜ-vel.

A NAÜ ellenőreinek korlátozásával kapcsolatban Raiszi elmondta: azon ellenőrök, akik “nem bizonyultak megbízhatatlannak”, zavartalanul folytathatják munkájukat.

Az iráni nukleáris létesítményekben a 2015-ben Bécsben aláírt atomalku rendelkezései értelmében megfigyelőkamerákat is felszereltek, amelyeket azonban tavaly eltávolítottak.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑