Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2022. 08. 30.

Iráni rakétákat semmisíthetett meg a csütörtöki légicsapás Szíriában

2022. 08. 30.

Iráni rakétákat és egy helyi fegyvergyárat számolhatott fel az izraeli hadseregnek tulajdonított csütörtöki légicsapás Szíriában – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál vasárnap.

A portál birtokába került műholdképek súlyos károkat mutatnak a Maszjaf város melletti Tudományos Tanulmányi és Kutatóközpont nevű intézménynél, ahol még a bombázás után két nappal sem sikerült megfékezni a tüzet.
A Planet Labs PBC nevű cég készítette és az Aurora Intel nevű médium tette közzé a Tudományos Tanulmányi és Kutatóközpont, rövidebb nevén a CERS vagy SSRC kutatóintézetet ért károkat, több épület teljes megsemmisítését.

Nyugati tisztségviselők és sajtóértesülések szerint a CERS-ben precíziós föld-föld rakéták gyártásával foglalkoztak.

Maszjaf környékét a feltételezések szerint az iráni és az Irán-barát milíciák bázisként használják, s az elmúlt években többször is célba vették széles körben Izraelnek tulajdonított légitámadásokkal. A CERS épületeit is már többször lőtték.

Az Aurora Intel összehasonlította a korábbi és a légicsapások utáni műholdfelvételeket, s ezek alapján legalább kilenc épület súlyosan megsérült. Egy részük közvetlenül a lövedékektől, míg mások esetleg másodlagos robbanások vagy tüzek következtében. Az egyik ház még el sem készült, mikor felrobbant.
A SANA hivatalos szíriai hírügynökség szerint csütörtök este a légicsapásban megsérült két civil, s más médiumok szerint egy szíriai tiszt később belehalt a támadás során szerzett sérüléseibe.

A szíriai sajtó szombati jelentései tűzoltó repülőgépekről számoltak be, melyekkel csaknem két nappal a támadás után még a tüzeket oltották. A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) azt állította, hogy a csütörtöki légicsapás 1000 iráni gyártmányú rakétát semmisített meg.

A héber nyelvű média széles körben átvette ezt a máshol nem igazolt állítást, noha ezt az egyetlen személy által irányított szervezetet a szíriai háborús elemzők rendszeresen hamis jelentésekkel, az áldozatok számának felduzzasztásával, túlzásokkal vádolják.

Az általában fegyverszállítmányok, fegyverraktárak és iráni vagy Iránból támogatott fegyveresek elleni légitámadásokkal Izrael megpróbálja elejét venni az ország közelébe telepített iráni szövetségesek, köztük a libanoni síita Hezbollah milíciája további felfegyverzésének.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑