Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2016. 05. 30.

Irániak idén nem zarándokolnak Mekkába

2016. 05. 30.

Iráni muszlimok nem vesznek részt idén a hagyományos éves mekkai zarándoklaton (haddzs), mivel Teherán szerint Rijád nem tudja garantálni állampolgárai biztonságát és akadályokat gördít a zarándokok beutazása elé.

Az iráni állami televízió vasárnap idézte Ali Dzsannati kulturális minisztert, aki elmondta, hogy a Szaúd-Arábia által felállított “akadályok” miatt az iráni zarándokok idén “sajnos” nem tudnak részt venni a szeptemberben esedékes haddzson.

“Erre vonatkozóan hiába vártunk a mai napig a szaúdiak válaszára, így a haddzs idén nem teljesíthető” az iráni állampolgárok számára – magyarázta Dzsannati a Fars hírügynökség jelentése szerint. A tárcavezető közölte, hogy a beutazási feltételekkel kapcsolatos nézeteltéréseket két tárgyalási forduló alatt sem sikerült elsimítani Rijáddal.

Bár a két rivális nagyhatalom, Szaúd-Arábia és Irán között hosszú évek óta feszült a viszony, ez a mekkai zarándoklatot csak a legritkább esetben szokta érinteni. Irán legutóbb csaknem három évtizeddel ezelőtt bojkottálta a haddzsot három éven át annak nyomán, hogy 1987-ben meghalt 402, többségében iráni zarándok a szaúdi biztonsági erőkkel kitört összecsapásokban egy Amerika- és Izrael-ellenes mekkai tüntetésen.

A szaúdi külügyminiszter azonban úgy véli, hogy Irán támasztott elfogadhatatlan követelményeket Rijáddal szemben az idei haddzsot illetően. Egyebek mellett azt követelte, hogy állampolgárai tüntetéseket szervezhessenek és olyan előnyökben legyen részük, amelyek káoszt teremtenének a zarándoklaton. “Ez elfogadhatatlan” – magyarázta Adel al-Dzsubeir egy sajtótájékoztatón. Mint a szaúdi tárcavezető hozzátette, a haddzsot nem lehet átpolitizálni, országa pedig “senkit nem akadályoz meg a zarándoklat teljesítésében”.

Szólt arról is, hogy Rijád kedvezően reagált Teherán számos más kérésére, így a szaúdi kormány beleegyezett többek között abba is, hogy az iráni zarándokok elektronikus úton intézhessék vízumkérelmüket. Utóbbi azért fontos, mert Szaúd-Arábia januárban bezárta valamennyi iráni diplomáciai képviseletét.

Rijád és Teherán között azt követően robbant ki diplomáciai konfliktus, hogy Szaúd-Arábia január elején több szélsőségessel és terroristával együtt kivégezte az ellenzéki mozgalmakat támogató és az országban élő síita kisebbség jogaiért szót emelő Nimr al-Nimr síita főpapot, akit szintén terrorizmus miatt ítéltek halálra. A kivégzés hatalmas felháborodást váltott ki Iránban. Szaúd-Arábia nagykövetségét tüntetők támadták meg és dúlták fel. Válaszul Rijád és több szövetségese megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal.

A tavalyi mekkai zarándoklat is kedvezőtlen hatással volt a kétoldalú kapcsolatokra, ugyanis a haddzsok történetének legsúlyosabb balesete következett be: tömegpánik miatt 2300-an vesztették életüket, köztük több mint 450 iráni zarándok. Teherán a tragédiával kapcsolatban hozzá nem értéssel vádolta meg a zarándoklat szervezéséért felelős sivatagi királyságot.

A mekkai zarándoklaton való részvétel a Korán szerint az életben legalább egyszer minden olyan hívő muszlim számára kötelező, aki egészséges és megengedheti az utat magának.

Tavaly mintegy 64 ezer iráni vett részt a haddzson.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑