Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2019. 02. 22.

Iránnak nincs háborús stratégiája

2019. 02. 22.

Hasmatollah Falahat-Píseh, az iráni parlament nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottságának elnöke kijelentette, hogy Iránnak nincs egy olyan stratégiája, amely alapján háborút vívjon Izrael ellen.

Az iráni Sebisztán hírügynökségnek nyilatkozó Falahat-Píseh hangoztatta, hogy annak ellenére egyre nagyobb a feszültség Irán és Izrael között, Teherán nem folytat háborús stratégiát Tel Aviv ellen.

Falahat-Píseh utalt Mohamed Dzsavád Zarif iráni külügyminiszternek az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián mondott beszédére, melyen kijelentette, hogy nagyon magas a kockázata annak, hogy háború robbanjon ki Izrael miatt.

“Tisztelt Zarif a beszédében jelentős kérdésekről ejtett szót, de a müncheni konferencián nem volt helye az iráni-izraeli kapcsolatnak, mert nincs egy olyan stratégiánk, amely alapján háborút vívjunk Izrael ellen, Izraelnek sincs semmilyen háborús stratégiája.

Falahat-Píseh szerint, Izrael 2006-ban Libanonban és 2008 végén Palesztinában vereséget szenvedett az Irán szövetségesei ellen vívott háborúban, azért nem merne háborút indítani Irán ellen.

Teherán népszavazás tartását javasolja az izraeli megszállás alatt álló palesztin területeken élő emberek nemzetközi jog adta jogainak védelme érdekében- emelte ki Falahat-Píseh, és hozzátette:

“İrán stratégiája nem az, hogy háborút vívjon Izrael ellen, hanem az, hogy biztosítsa azt, hogy népszavazást tartsanak az izraeli megszállás alatt álló palesztin területeken”.

Falahat-Píseh választ adott arra az állításra, mely szerint, Oroszország el akarja az iráni erőket távolítani Szíriából, és elmondta:

“A tények a kifejezett állításokkal ellentétben állnak, melyek szerint, Oroszország és más szereplők el akarják az iráni erőket távolítani Szíriából, hogy ne vállaljon szerepet Idlíbben, pedig İrán saját maga nem akar részt venni a támadásokban, azért nem vállal szerepet Idlíbben”.

TRT

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑