Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2015. 04. 18.

Iránra cserélné Oroszországot az EU

2015. 04. 18.

Az Európai Unió Irántól és Azerbajdzsántól szeretne gázt vásárolni a jövőben. Így diverzifikálná a gázimportját, hogy ne függjön annyira az orosz energiától. Miután Brüsszel megfúrta a Déli Áramlat tervét, az oroszok Törökországba vezetnék a gázvezetéket, onnan hozhatná el az unió. De úgy tűnik, az Európai Unió inkább a Déli Folyosón keresztül importálná az azeri, iráni, türkmén gázt.

Miguel Arias Canete

Miguel Arias Canete

Az Európai Unió keresi az alternatíváját a kézen fekvő orosz gáznak és meglepő partnert talált: Iránt. A tervezés már ott tart, hogy az Európai Bizottság energiaügyi biztosa Miguel Arias Canete bejelentette: egy nap az Európai Unió Iránból fog gázt vásárolni – számolt be a Reuters hírügynökség. Jelenleg Oroszország biztosítja az Európai Unió gázszükségletének egyharmadát, az unió ezért igyekszik diverzifikálni az energiahordozók beszerzését, hogy csökkentse a függőséget az orosz féltől.

 Az orosz Gazprom szerint súlyos hibát követne el az unió, ha az Ukrajnát elkerülő Török Áramlat koncepcióját blokkolná.

 Elsődleges cél a Déli Folyosó

Hasszán Roháni

Hassan Rohani

Miguel Arias Canete kedden a Reuters projektet firtató kérdésre azt felelte, hogy az uniót gázzal ellátó Oroszország továbbra is nagy beszállító maradna. De elmondta, hogy az Európai Unió intenzíven dolgozik gázellátása biztonságának megerősítésén a Déli Folyosó nevű útvonal és „új gázszállítók” bevonásával. „Számunkra az elsődleges cél a Déli Folyosó. Minden erőfeszítést megteszünk, hogy teljes mértékben működőképes legyen” – mondta a hírügynökségnek az energiaügyi biztos az uniós energia- és környezetvédelmi miniszterek rigai találkozójának szünetében.

Ez a vezeték az azerbajdzsáni – majd pedig az iráni – gázvezetékhez csatlakozna, ha a nukleáris megállapodás sikerrel zárul – fejtette ki a biztos.

Irán az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Oroszországgal, Kínával és Németországgal (P5+1) ebben a hónapban előzetes megállapodásra jutott a vitatott iráni atomprogramról. A tárgyaló felek célja, hogy június végéig végső megegyezést érjenek el. Az ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy lesz megállapodás az iráni nukleáris programról: Hasszán Róháni iráni elnök azt nyilatkozta, hogy Teherán addig nem írja alá a megállapodást, amíg nem vonják vissza az összes nyugati szankciót. Ez viszont ellentmond az amerikai terveknek, az Egyesült Államok ugyanis fokozatosan szeretné visszavonni a szankciókat, párhuzamosan azzal, ahogy Irán eleget tesz a P5+1 csoport követeléseinek.

Oroszország kikerülné Ukrajnát

Vlagyimir Putyin és Alekszej Mille

Miközben az Európai Unió különböző forrásokat és szállítási útvonalakat keres, Oroszország 2019 után vélhetően leállítja a gázexportot Ukrajnán keresztül. Jelenleg ez az unióba érkező orosz gáz fő tranzit útvonala. Alekszej Miller, a Gazprom vezetője egy berlini konferencián a gázszállítások leállításával fenyegette meg az Ukrajnát elkerülő Déli és a Török Áramlat gázvezetékek ellenzőit. Úgy fogalmazott, hogy a Déli Áramlat blokkolásával az uniónak csak az volt a célja, hogy „fenntartsa az ukrajnai tranzitot”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly december 1-jén ankarai látogatásán jelentette be, hogy brüsszeli szabályozási kifogások miatt le kellett állítaniuk a Déli Áramlat projektet; ahelyett egy másik gázvezetéket építenek Oroszország és Törökország között. A gázvezeték építését azonban az Európai Unió határán befejezik, onnantól az Európai Unió tagállamainak kellene gondoskodniuk a megfelelő szállítási útvonal kiépítéséről. Alekszej Miller, a Gazprom vezetője megjegyezte: ha időben biztosítani akarják, hogy 2019 végére elkészüljenek a vezetékek, „már ma el kell kezdeni az építési munkálatokat, de ennek még nyoma sincs”.

 „Oroszország azt mondta, hogy nem szállít gázt az ukrán határig. Azt kérik tőlünk, hogy fejlesztéseket hajtsunk végre a török határig. Mi nem ezt tesszük” – fogalmazott Miguel Arias Canete. „Azon vagyunk, hogy Délkelet-Európában fordított áramlás átkötésekkel hozzunk létre gázinfrastruktúrát, megépítve a Bulgária-Görögország, Bulgária-Szerbia és egyéb rendszerösszekötőket” – fejtette ki.

Ezen kívül az elkövetkező hetekben és hónapokban az Európai Bizottság tárgyalásokat tervez olyan potenciális beszállító országokkal, mint az Egyesült Államok, Kanada, Törökország vagy Algéria – tette hozzá.

Ezzel párhuzamosan az unió tovább dolgozik cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésén és számít a gázkereskedelmi csomópontokra is, valamint arra, hogy az olcsóbb olaj révén csökkenhetnek az árak – mondta Arias Canete. Hozzátette: Brüsszel azon dolgozik, hogy még az év végéig közzé tegye LNG stratégiáját.

Orientalista.hu – (Forrás: persianews.vcp.ir, mti)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑