Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2022. 12. 15.

Iránt kizárták az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottságából

2022. 12. 15.

Iránt szerdán kizárták az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottságából az iráni hatóságok női tüntetőkkel szemben tanúsított erőszakos fellépése miatt.

A döntést a világszervezet Gazdasági és Szociális Tanácsa (ECOSOC) hozta New York-i ülésén. A testület 54 tagállamából 29 szavazott az Irán kizárásáról szóló határozatra. Egyebek között Oroszország és Kína voksolt az előterjesztés ellen.

A 45-tagú Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottság feladata a nemek közötti egyenlőség és a nők helyzetének javítása.

Az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsa szerdán mély aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Iránban 2022 szeptemberétől még jobban elnyomják, illetve folyamatosan aláássák a nők és lányok emberi jogait, ideértve a szabad véleménynyilvánításhoz való jogukat.

Amír Szaíd Iraváni, Irán ENSZ-nagykövete azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy ezzel próbálja zaklatni hazáját. Irán 17 másik országgal közösen óva intette az ECOSOC-ot, hogy döntésével precedenst teremtsen, amellyel “eltérő kultúrával, szokásokkal és hagyományokkal rendelkező tagállamokat megakadályozhat abban, hogy ENSZ-bizottságokhoz csatlakozzanak”.

Iránban országos tüntetések robbantak ki egy 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halálát követően, akit az iráni erkölcsrendészet vett őrizetbe, mert nem az előírásoknak megfelelően viselte a kötelező muszlim kendőt. Fogva tartása alatt, szeptember 13-án meghalt. Szemtanúk szerint a hatóságok bántalmazták. Jogvédők szerint a csaknem három hónapja tartó megmozdulásokon legalább 18 ezer embert vettek őrizetbe, s a tüntetéshullámmal összefüggésben iráni sajtójelentések szerint eddig legalább 25 személyt halálra ítéltek.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑