Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2018. 05. 31.

ISIS terroristák rejtőznek az amerikai ellenőrzés alatt lévő szír területen

2018. 05. 31.

Újra megjelentek az Iszlám Állam milíciái az Egyesült Államok ellenőrzése alatt álló szíriai területen: mondta Lavrov, orosz külügyminiszter.

Az Iszlám Állam terrorszervezet fokozta tevékenységét az Egyesült Államok által ellenőrzött Al-Tanf területén,

– mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn, egy sajtókonferencián.

“Számos bizonyíték áll rendelkezésünkre azzal kapcsolatban, hogy Al-Tanf területén igencsak furcsa dolgok történnek. Meggyőződésünk, hogy ennek a területnek nincs különösebb szerepe a terrorizmus elleni küzdelemben. A gyakorlatban láthatjuk, hogy a területen – beleértve a Rukban menekülttábort is – egyre gyakrabban jelennek meg olyan fegyveres csoportok, akik, forrásaink szerint kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal.

Emlékeztetett, hogy ez a kérdés az amerikai partnerekkel történt egyeztetések során többször is napirendre került.

“Felhívtuk amerikai partnereink figyelmet arra a tényre, hogy ez ellentétes megállapodásainkkal, miszerint a szíriai de-eszkalációt a hadseregek közötti rendszeres egyeztetések alapján kívánjuk végrehajtani” – mondta Lavrov.

Moszkva elvárja, hogy Washington visszavonja csapatait a szíriai Al-Tanf-ból, mivel jelenlétük katonai szempontból indokolatlan, mondta Lavrov, azokat a sajtóközleményeket kommentálva, melyek szerint Egyesült Államok csapatainak területről való kivonását tervezi.

“Ami azokat a sajtóközleményeket illeti, amelyek szerint az Egyesült Államok tervezi csapatainak kivonását az Al-Tanf területről, korábban már elmondtam, hogy ezt az övezetet mesterségesen hozták létre, a katonai megvalósíthatóság szempontjából érthetetlen okokból” – mondta.

“Erre a tényre minisztériumunk felhívta az amerikai védelmi minisztérium figyelmét, és most úgy tűnik, végre ugyanarra a következtetésbe jutottunk” – jegyezte meg a magas rangú diplomata, hozzátéve, hogy e célból gyakorlati lépéseket is vár.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke korábban bejelentette, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet elleni hadműveleteinek vége, ebből kifolyólag, az amerikai csapatok Szíriában való tartózkodása a továbbiakban már nem indokolt, így azok hamarosan hazatérnek.

Határ Izraellel

A dél-szíriai de-eszkalációs zónával kapcsolatos megállapodások arra mutatnak, hogy a továbbiakban kizárólag a szíriai kormányzati erők maradhatnak az izraeli határon, állítja Lavrov, kommentálva az izraeli sajtó Moszkvával kapcsolatos jelentéseit, melyek szerint Moszkva felszólítja Iránt, hogy vonja vissza egységeit a szíriai-izraeli határról.

“Végül csak a szíriai kormányzati erőknek szabadna az ország Izraellel szomszédos határterületén tartózkodnia” – mondta a magas rangú diplomata.

Rámutatott, hogy a szíriai-izraeli határ mentén létesítendő de-eszkalációs zónáról szóló 2017. évi megállapodások szerint, minden idegen csapatot ki kell vonni a területről.

Az izraeli Haaretz újság vasárnapi számában megjelent, hogy Moszkva meggyőzheti Iránt, hogy a szíriai-izraeli határtól mintegy 60 kilométerre vonja vissza csapatait.

Orientalista.hu – Vivkamar, Masdarnews

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑