Szíria

2018. 05. 31.

ISIS terroristák rejtőznek az amerikai ellenőrzés alatt lévő szír területen

Újra megjelentek az Iszlám Állam milíciái az Egyesült Államok ellenőrzése alatt álló szíriai területen: mondta Lavrov, orosz külügyminiszter.

Az Iszlám Állam terrorszervezet fokozta tevékenységét az Egyesült Államok által ellenőrzött Al-Tanf területén,

– mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn, egy sajtókonferencián.

“Számos bizonyíték áll rendelkezésünkre azzal kapcsolatban, hogy Al-Tanf területén igencsak furcsa dolgok történnek. Meggyőződésünk, hogy ennek a területnek nincs különösebb szerepe a terrorizmus elleni küzdelemben. A gyakorlatban láthatjuk, hogy a területen – beleértve a Rukban menekülttábort is – egyre gyakrabban jelennek meg olyan fegyveres csoportok, akik, forrásaink szerint kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal.

Emlékeztetett, hogy ez a kérdés az amerikai partnerekkel történt egyeztetések során többször is napirendre került.

“Felhívtuk amerikai partnereink figyelmet arra a tényre, hogy ez ellentétes megállapodásainkkal, miszerint a szíriai de-eszkalációt a hadseregek közötti rendszeres egyeztetések alapján kívánjuk végrehajtani” – mondta Lavrov.

Moszkva elvárja, hogy Washington visszavonja csapatait a szíriai Al-Tanf-ból, mivel jelenlétük katonai szempontból indokolatlan, mondta Lavrov, azokat a sajtóközleményeket kommentálva, melyek szerint Egyesült Államok csapatainak területről való kivonását tervezi.

“Ami azokat a sajtóközleményeket illeti, amelyek szerint az Egyesült Államok tervezi csapatainak kivonását az Al-Tanf területről, korábban már elmondtam, hogy ezt az övezetet mesterségesen hozták létre, a katonai megvalósíthatóság szempontjából érthetetlen okokból” – mondta.

“Erre a tényre minisztériumunk felhívta az amerikai védelmi minisztérium figyelmét, és most úgy tűnik, végre ugyanarra a következtetésbe jutottunk” – jegyezte meg a magas rangú diplomata, hozzátéve, hogy e célból gyakorlati lépéseket is vár.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke korábban bejelentette, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet elleni hadműveleteinek vége, ebből kifolyólag, az amerikai csapatok Szíriában való tartózkodása a továbbiakban már nem indokolt, így azok hamarosan hazatérnek.

Határ Izraellel

A dél-szíriai de-eszkalációs zónával kapcsolatos megállapodások arra mutatnak, hogy a továbbiakban kizárólag a szíriai kormányzati erők maradhatnak az izraeli határon, állítja Lavrov, kommentálva az izraeli sajtó Moszkvával kapcsolatos jelentéseit, melyek szerint Moszkva felszólítja Iránt, hogy vonja vissza egységeit a szíriai-izraeli határról.

“Végül csak a szíriai kormányzati erőknek szabadna az ország Izraellel szomszédos határterületén tartózkodnia” – mondta a magas rangú diplomata.

Rámutatott, hogy a szíriai-izraeli határ mentén létesítendő de-eszkalációs zónáról szóló 2017. évi megállapodások szerint, minden idegen csapatot ki kell vonni a területről.

Az izraeli Haaretz újság vasárnapi számában megjelent, hogy Moszkva meggyőzheti Iránt, hogy a szíriai-izraeli határtól mintegy 60 kilométerre vonja vissza csapatait.

Orientalista.hu – Vivkamar, Masdarnews

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑