Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2018. 05. 03.

Ismét hazugságokkal teli ENSZ-jelentést írtak Szíriáról

2018. 05. 03.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kiterjesztette ellenőrzését Damaszkusz egyik negyedében, továbbra is aktív Deir Ezzortól keletre és Al-Haszakeh  kormányzóságban Szíriában – derül ki abból a jelentésből, melyet az ENSZ-főtitkár terjesztett hétfőn a Biztonsági Tanács elé.

António Guterres ENSZ-főtitkár havonta köteles beszámolni az ENSZ BT-nek arról, hogy hogyan teljesülnek illetve nem teljesülnek a testület határozatai a szíriai rendezésről. A dokumentum szerint az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció 32 légicsapást hajtott végre márciusban a szélsőségesek ellen. A jelentés arról számol be, hogy Damaszkusz Jarmúk nevű kerületében van jelen az Iszlám Állam, a Kadam nevű városrész egyes részeiben pedig kiterjesztették ellenőrzésüket.

Ezzel szemben a valóság:

 A Damaszkusz peremén lévő Al-Kadam kerület szinte már teljesen felszabadult, Jarmouk tábor hermetikusan elvan zárva a külvilágtól. Ha az elmúlt időszakot vesszük alapul akkor már csak napok kérdése és kifüstölik onnan az Iszlám Állam terroristáit. Mellesleg az Iszlám Állam által megszállt Jarmouk táborral szomszédos Beit Sahmot a nyugat által támogatott “mérsékelt ellenzéknek” nevezett iszlamista csoportok uralják, akik szövetségben álnak az ISIS-el.

Damaszkusz és környéke.

Deir Ezzor tartományban az Iszlám Állam pont ott erős ahol az amerikai hadsereg és a vele szövetséges kurd milíciák vannak.

Tavaly az amerikai és kurd csapatok kizárólag az kőolajban gazdag területeket foglalták el Deir Ezzor tartományban. A sivatagos területet menekülő útként meghagyták az Iszlám Állam terroristáinak akik még mindig jelen vannak a térségben és rablóhadjáratokat indítanak a civilek ellen.

A fontosabb városokat falvakat a Szíriai Arab Hadsereg szabadította fel, a homszi sivatagban körülzárt terroristákat, csak nehezen tudja felszámolni az ország hadserege, mivel több tucat stratégiailag fontosabb fronvonalon kell helytállnia, illetve a közeli jordán határ felől gyakran csempésznek át utánpótlást.

Kelet-Szíria

A hazugságokon alapuló jelentés meg sem az Izrael által megszállt Golán fennsíkkal határos szír Kunejtira tartományt.

Dél-Szíriában szintén jelen van az Iszlám Állam és egy kis enklávét birtokol ami kizárólag Izraellel és a Washingtonnal szövetséges Jordániával , és a nyugat által támogatott “mérsékeltnek” nevezett iszlamisták által uralt területekkel határos.

Dél-Szíria

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑