Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2019. 04. 05.

Ismét terjed a kolera Jemenben

2019. 04. 05.

Ismét terjed a kolera Jemenben. Az ENSZ friss jelentése szerint a koleragyanús megbetegedések száma márciusban megduplázódott a megelőző hónapokhoz képest, s az orvosok attól tartanak, hogy a tavalyelőtti, rekordnagyságúhoz hasonló járvánnyá szélesedhet.

A négy éve háború sújtotta országban többször is volt kolerajárvány. A fővárosban, Szanaában az esz-Szabín kórház már tele van, a betegek az udvaron felvert sátrakban alszanak. Többen a fák alatt lefektetett deszkákon várnak a kezelésre.

„Néha percenként négy beteget is kapunk” – mondta Iszmail el-Manszúri orvos. Hozzátette, hogy a kórház nagy nyomás alatt van, az egész országból érkeznek betegek. 2016 óta két járványban több mint 1,4 millió koleragyanús megbetegedést észleltek, több mint 3000 ember halt meg. A 2017 áprilisában kezdődött járvány a világ legsúlyosabb kolerajárványának bizonyult.

A polgárháború pusztításai megkönnyítik a betegség terjedését

A betegség terjedése 2018 vége óta lassult, de azóta sem szűnt meg. Most az évszakkal járó esőzések miatt a betegség a szokásosnál korábban érte el a csúcspontját.

Márciusban 76 152 koleragyanús megbetegedés volt, a februári 23 ezerrel és a januári 39 ezerrel szemben, a halálesetek száma pedig 195 volt. A koleragyanús esetekben elhunytak száma az év elejétől megközelítette a háromszázat.

A nemzetközileg elismert kormány és a síita húszi lázadók közötti polgárháború pusztításai kedvező helyzetet teremtettek a betegség terjedésére. A harcok és légicsapások során megrongálódtak a szennyvízhálózatok és a vízművek. Sok ember nem jut tiszta vízhez, több mint 3 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására.

Egymillió állami alkalmazott nem kapja meg a bérét

Összeomlott az egészségügy és a szemétszállítás is, mivel egymillió állami alkalmazott nem kapja meg a bérét, amióta – 2016-ban – a központi bank a húszi ellenőrzés alatt lévő Szanaából a dél-jemeni Ádenbe költözött. A háború előtti egészségügyi intézmények közel fele nem működik, gyakran azért, mert lebombázták.

A kolera tovább súlyosbítja a világ legnagyobb humanitárius válságát. A 23 millió jemeni közel kétharmada szorul valamilyen segítségre, és feltehetően tízezrek haltak meg az alultápláltság, a megelőzhető betegségek és járványok következtében.

Naponta ezer gyermek betegszik meg

A kolerás megbetegedések elsősorban Szanaában és az ország más északi részeiben összpontosulnak. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) és a Save the Children gyermekvédő szervezet a múlt héten kongatta meg a vészharangot: naponta 1000 gyermek betegszik meg koleragyanús megbetegedésben.

Jemenben aligha lehetséges a védőoltás. Az ENSZ szerint a segélyszervezetek a háborús körülmények közepette nem tudják eljuttatni az oltóanyagot a rászorulókhoz. Az egyetlen oltási kampányt 2018-ban tartották, néhány körzetben 400 ezer ember részesült az oltóanyagból.

Az ENSZ 4,2 milliárd dollár támogatást kért jemeni segélyprogramjaihoz, ezek között előkelő helyen szerepelt a kolera elleni harc. Országszerte vérhas és kiszáradás elleni központokat hoztak létre, de több helyen, így a sűrűn lakott Taizzban több központ a segély késlekedése miatt nem működik.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑