Cadmus fordítás Cadmus
Magyarország

2018. 10. 21.

“Isten hozott, vártalak Téged!” – évnyitót ünnepeltek az üldözött közösségekből érkező egyetemisták

2018. 10. 21.

A magyar kormány által biztosított ösztöndíjjal hazánkban tanuló, üldözött közel-keleti és nigériai keresztény közösségekből származó egyetemisták ünnepélyes évnyitójára került sor pénteken Gazdagréten. A rendezvényen elhangzott: Magyarország kiáll az üldöztetést elszenvedők mellett és szolidáris velük.  Az S4C.news tudósítását olvashatják.

Mintegy 187 hallgatónak kezdődött meg ünnepélyesen is a tanév pénteken, a Gazdagréti Szent Angyalok Templomban, ahol a magyar kormány által finanszírozott “Ösztöndíjprogram keresztény fiataloknak” tanévnyitó szentmiséjére került sor.

A modern templomépületben házigazdaként Szederkényi Károly esperes-plébános köszöntötte a Közel-Keletről és Nigériából érkező fiatalokat, hangsúlyozva: az egyházközség különösen is közel érzi magát keleti testvéreihez, hiszen a templomhoz tartozó kápolnában négy libanoni szent ereklyéjét is őrzik, melyeket budapesti látogatása alkalmával Béchara Boutros Al-Raï bíboros ajándékozott a gazdagréti katolikusoknak.

Az ünnepi mise főcelebránsa, Dr. Cserháti Ferenc püspök – akivel afrikai papok közösen mutatták be a szentmisét – beszédében elismerését fejezte ki a fiatalok közösségeinek, bátor keresztény helytállásukért. “A katolikus egyház szolidaritásáról biztosít Titeket” – hangsúlyozta a főpap, hozzátéve: “sokan imádkozunk értetek”. Mint rámutatott, a jelen lévő, iraki, szír és nigériai közösségeket képviselő hallgatók “a nagy üldöztetés elől érkeztek”, miután hazájukban sok keresztényt megöltek, mert nem voltak hajlandók feladni őseik hitét és hagyományait.

“Az Evangélium iránti hűség tanúi vagytok” –

mondta Cserháti Ferenc, kifejezve: “azokra emlékeztettek, akik a rájuk irányított gyilkos fegyverek ellenére is elmentek a templomokba”. Majd idézte a nemzetek apostolának tanítását, miszerint “a keresztény sohase féljen tanúságot tenni Krisztus mellett!”.

A püspök rámutatott: a mi vidékünket a szekuláris, materialista gondolkodás veszélyezteti. Az üldözöttek helytállásából erőt és bátorítást nyerhetünk a lekicsinylő, gúnyolódó vádaskodásokkal szemben.

A misét követően Azbej Tristan szólt a fiatalokhoz. Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program koordinálásáért felelős államtitkár néhány magyar kifejezés megtanulására invitálta hallgatóságát. Elsőként szerepelt ezek között az “Isten hozott!”, majd a “vártalak téged” – mint mondta, a magyarok szolidaritása megjelenik abban, ahogy az ösztöndíjprogram résztvevőit fogadja az ország. Magyarországnak “jó híre van” nem csupán a nálunk tanulmányaikat folytató fiataloknak, de családjaiknak, egyházi közösségeiknek is: gondolunk rátok, imádkozunk értetek, gondoskodunk rólatok és kiállunk mellettetek, szolidárisak vagyunk veletek – mondta a közel-keleti és nigériai hallgatóknak a Miniszterelnökség államtitkára.

“Számunkra ez missziós küldetés”

– mondta, majd a több mint ezer éves magyar államiság történelmére kitérve arról beszélt: a magyaroknak is több ízben meg kellett tapasztalniuk a keresztényüldözés véres valóságát, legutóbb a kommunista diktatúra idején.

Ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon, amellyel szemben sokan nem emelik fel a hangjukat, mindez pedig a világ szégyene – mondta Azben Tristan. A Hungary Helps program célja, hogy a világ halljon rólatok és tegyen értetek – mondta a fiataloknak, majd hangsúlyozta: mindezt lelkiismereti meggyőződésből tesszük. Mint mondta, a program célja kettős: újraépíteni a lerombolt infrastruktúrát és újraépíteni életeket.

Végül arra bátorította az ösztöndíjasokat, ismerjék meg Magyarország értékeit és szépségeit, menjenek el vidékre, találkozzanak minél több magyarral, látogassanak el a legkülönlegesebb helyszínekre, kössenek barátságokat és a fogyatkozó templomok Európájában tegyenek tanúságot a hitükről.

Az ünnepség végén sor került az elsőéves ösztöndíjasok okleveleinek átadására.

S4C.news – Vágvölgyi Gergely

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑