Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2017. 02. 15.

Iszlám Állam: A propaganda erősebb fegyver, mint egy atombomba

2017. 02. 15.

A dzsihádista szervezet egyre több területet veszít Irakban és Szíriában, de folytatják a propagandát, és további merényletekre buzdítja a híveit a nyugati világban. Az Iszlám Állam propagandaanyagaiban újabban kismacskák és méhecskék is helyet kaptak: a szervezet ezzel próbálja meg vonzóbbá tenni az önjelölt kalifátushoz történő csatlakozást.

Miközben az Iszlám Állam saját kalifátusról szőtt álmai összeomlani látszanak, a terrorszervezet propagandatevékenysége továbbra is dübörög: a dzsihádisták szócsövének tartott Ammák hírügynökség, illetve az általuk közreadott újságok, videók és twitter-üzenetek továbbra is csatlakozásra buzdítják a szélsőségesek szimpatizánsait. Moszulban egyre több kerületből szorítják ki a terroristákat, és Rakka, a szervezet fővárosának is tekinthető város is egyre hevesebb ostrom alatt áll, de a dzsihádisták nem adják fel: a média hatalmához folyamodnak a direkt hadviselés mellett.

Egy nemrégiben nyilvánosságra került dokumentumban arra hívták fel szimpatizánsaik figyelmét, hogy „az újságírók is mudzsáhidok”, vagyis a dzsihád harcosai, és azt állítják, hogy a „Nyugat reszket, ahogy az Iszlám Állam újabb sikereiről értesül”. Az ötvenöt oldalas dokumentumban azt állítják, hogy a „média komolyabb fegyver” a terrorszervezed kezében, mint egy „atombomba”, és döntő fontosságú lehet a „muszlimok és ellenségeik közötti harc eldöntésében”.

Lefejezések és kiscicák

Az Iszlám Állam információs hadviselése nem csupán a lefejezések és a kegyetlenkedések profi módon megszerkesztett, megvágott és megrendezett közreadásából áll, hanem ügyelnek arra is, hogy szimpatizánsaik számára megfessék a szervezett uralma alatt bekövetkező, elvárt Kánaán képét is. A szervezet gondosan ügyel rá, hogy a dzsihád képei mellett teret adjon a Koránt békésen magoló kisgyerekek képének is, illetve annak, ahogy az Iszlám Állam tagjai ételt osztanak a rászorulóknak – sőt, egy nemrégiben megjelent anyagukban egy kiscicát dédelgető terrorista képét is lehozták. A szervezet egyik újságjában, a Dabikban megjelent, „Tűnődés a teremtésről” címet viselő cikkben egy Abul-Harisz at-Tagri nevű harcos esetéről számolnak be, akit őrség közben egy kiscica környékezett meg, amely, „miután úgy ítélte” hogy a dzsihádistában együttérző lélek lakozik, az ölébe kuporodott. Az újságcikk ezután megállapítja, hogy a méhek léte a teremtés megfellebbezhetetlen bizonyítéka, majd folytatódik a harcok, a mészárlás és a terror részleteinek ismertetése – olykor egy-egy boldog, nevető család képével megszakítva.

Az ötödik hadoszlop

Shiraz Maher, a King’s College radikalizmuskutató részlegének elnökhelyettese az Independentnek elmondta: az Iszlám Állam által közreadott brutális videók azért olyan elterjedtek a nyugati világban, mert sokkolják az embereket, a szervezet „szelídebb” anyagai már évek óta közismertek a célszemélyek, elsősorban az arabok köreiben. A meggyőzni kívánt muszlimokat nyüzsgő játszóterek, piacok, rendezett kórházak és iskolák képeivel csábítgatják – sőt, ami azt illeti, az általuk terjesztett anyagok oroszlánrészét éppen ezek az idilli képek teszik ki. Charlie Winter brit biztonságpolitikai szakértő szerint az Iszlám Állam „könnyedebb” propagandaanyagainak terjedése azt jelzi, hogy a szervezet tudja, hogy „bajban van”: a dzsihádistákat egyre inkább kiszorítják a megszállt területekről, így a propaganda szerepe is felértékelődik – ha már nem tudják megalapítani a kalifátust egy földrajzilag jól körülhatárolható helyen, egyre fontosabbá válik számukra a propaganda szerepe. A sajtómunkásokat, propagandistákat a szervezet „ismeretlen harcosainak” nevezik, akik szerepét a dzsihádban „nem szabad alábecsülni”. A csoport háromlépcsős támadásra szólítja fel a híveit: fontosnak tartják, hogy a propagandában pozitív képet fessenek a kalifátusról, hangsúlyosan támadják a nyugati értékeket, és időről időre szolgáltassanak valami szenzációt a nyugati média számára.

Magyar Hírlap, Independent

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑