Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Terrorizmus

2015. 07. 14.

Iszlám Állam egyik  hazatért  tagjának a pere kezdődött el a bécsi bíróságon

2015. 07. 14.

Feltételezett iszlamista szélsőséges fiatal pere kezdődött el a bécsi bíróságon, az osztrák fiút azzal vádolják, hogy Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet oldalán harcolt és fegyveres kiképzést is kapott.

A 17 éves bécsi fiút még márciusban fogták el a schwechati reptéren.

A fiú nem bevándorlók sarja, 2014 májusában tért át az iszlám vallásra. A vádlott a bíróság előtt azt mondta, hogy az iszlám vallással a feltétel nélküli szeretet és elismerést tapasztalta meg. Vallomása szerint azért utazott Szíriába, hogy “megvédje a testvéreit”, azonban nem volt elképzelése arról, hogy mi vár rá. “Olyan volt mint egy agymosás” – mondta.

A vád szerint csatlakozott a szélsőséges fegyveresekhez. Vallomása szerint az észak-szíriai Kobani (Ain al-Arab) kurd határváros ostromakor az IÁ oldalán három napot volt a harcmezőn, és a mentőalakulatot segítette. Rakka közelében bombatámadás során életveszélyes sérüléseket szenvedett, ezért két hónapon át feküdt a kórházban, s eközben eltávolodott az IÁ eszméitől. Édesapja segítségével tért haza Bécsbe.

Az ügyvédje szerint a fiú beismeri, hogy csatlakozott az IÁ-hoz, azonban egyúttal áldozata is volt a szervezetnek. Azt tagadja, hogy fegyveres kiképzést kapott volna, vagy hogy részt vett volna a harcokban.

Az ügyész a fiú telefonjának adatforgalmára hivatkozva azt állítja, hogy a fiú maga is harcolt. Az ügyész bemutatta a vádlott telefonján lévő fotókat, amelyeken fegyverrel együtt pózol és golyóálló mellényt visel. A fiú ezt azzal magyarázta, hogy “menő” dolog fegyveres fotókat készíteni. Egy másik képen a terrorszervezet harcosaival látható. A fiú magyarázata szerint “nem csinált semmit, csak odaállt melléjük”. Egy hangüzenetet is lejátszottak, amelyen arról beszél, hogy azért nem jelentkezik, mert éppen harcol, azonban a fiú továbbra is tagadta, hogy részt vett volna fegyveres összecsapásokban.

Az ügyész elmondása szerint a fiú szíriai tartózkodása alatt fenyegető üzeneteket küldött barátainak, kettőt közülük arra akart rávenni, hogy csatlakozzanak az IÁ-hoz, egy lánynak pedig házassági ajánlatot tett internetes üzeneten keresztül, amelyben arról is beszélt, hogy családot akar vele alapítani Szíriában.

Október elején nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mivel a Youtube videómegosztó csatornán egy IÁ-t népszerűsítő felvételt tett közzé. A videón a hitetlenek “lemészárlására” buzdított. Az osztrák közszolgálati média (ORF) korábbi tájékoztatása szerint pszichológus kezelte azokat a volt osztálytársait, akiknek fenyegető SMS-ket is küldött.

A fiút további vandál tettek és veszélyes fenyegetések elkövetésével is vádolják, amelyekben azonban nincsen köze a fiatal szíriai tartózkodásához.

A tárgyalás hétfő délután még folytatódott, az ítélethirdetés szerdán várható. A fiatal részben bűnösnek vallotta magát, öt évig tartó szabadságvesztéssel sújtható.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑