Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2021. 02. 26.

Iszlám Állam ellen harcoló milíciára mért csapást az Egyesült Államok

2021. 02. 26.

Légicsapást hajtott végre csütörtökön az Egyesült Államok Szíriában egy iraki milícia egyik objektumára – közölték amerikai illetékesek a Reuters hírügynökséggel.

A hírügynökség szerint ez a múlt héten Irakban amerikai célpontok ellen végrehajtott rakétatámadás miatti válaszcsapás volt. A Reuters forrásai tudatták, hogy a támadást Joe Biden amerikai elnök hagyta jóvá.

John Kirby  a Pentagon szóvivőja leszögezte, hogy Washington megvédi az Egyesült Államok és a vele szövetséges nemzetközi koalíció állományában szolgálókat. Hozzátette, hogy a légicsapás korlátozott volt, elkerülendő a helyzet súlyosbodását Szíriában és Irakban.

Egy magát megnevezni nem kívánó amerikai tisztségviselő a Reutersnek azt mondta, a művelettel Washington “üzenni akart”, de el akarta kerülni egy nagyobb konfliktus kibontakozását.

Helyi források péntek hajnalban arról számolt be, hogy az iraki határ közelében végrehajtott csapásban három, lőszert szállító teherautó semmisült meg. A műveletben megsemmisült a Katáib Hezbollah és a Katáib Szejjid as-Suhadá nevű síita milíciák több létesítménye az iraki-szíriai határ mentén.

Az al-Ihbaríja szíriai állami televízió közlése szerint az akciónak 17 halálos áldozata van, a londoni székhelyű, Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint 22 milicista vesztette életét. Mindannyian a Hasd Al-Saabi tagjai voltak, amely egy Iránnal  és Szíriával szövetséges, iraki félkatonai szervezet. A Hasd Al-Shaabi nagy szerepet vállalt az Iszlám Állam felszámolásában Irakban és Szíriában egyaránt.

A szíriai és az iráni külügyminiszter a légicsapásokat követő egyeztetésükön felszólították a nyugati országokat, tartsák be az ENSZ Biztonsági Tanácsának Szíriára vonatkozó határozatait.

A szíriai külügyminisztérium közleményében elítélte az amerikai légicsapásokat. A tárca figyelmeztetett: ez a fajta agresszió “a helyzetet kiélező következményekhez fog vezetni”. Az új amerikai kormányzatnak “a nemzetközi legitimitáshoz, nem a dzsungel törvényéhez kell magát tartania” – tették hozzá.

Az iraki hadsereg pénteken az állami hírügynökség jelentése szerint tagadta, hogy információt cserélt az Egyesült Államokkal szíriai célpontokat illetően. Irak együttműködése a washingtoni vezetésű koalícióval mindössze az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcra korlátozódik – közölték a fegyveres erők.

Február 15-én az észak-iraki Erbílben található amerikai bázist érte rakétatámadás, amelyben egy nem amerikai szerződéses biztonsági ember meghalt, több amerikai pedig megsérült.

Pár nappal később Bagdad közelében is rakétatámadás ért egy bázist, ahol amerikaiak is állomásoznak.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑