Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2015. 06. 19.

Iszlám Állam – Újabb letartóztatás a tervezett New York-i bombatámadásokkal kapcsolatban

2015. 06. 19.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) letartóztatott szerdán egy férfit, aki kapcsolatban állt azzal a főiskolai hallgatóval, aki az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet nevében New York-i terrortámadások végrehajtására készült. –adta hírül az MTI.

A letartóztatás New York Staten Island városrészében történt. A 21 éves Fareed Mumuni késsel támadt rá az egyik, házkutatási paranccsal a lakására kiérkezett FBI-ügynökre, aki a védőmellényének köszönhetően csak könnyebben sebesült meg. Az IÁ-szimpatizáns Mumuni ügyében a bíróság szerdán elutasította, hogy a gyanúsítottat óvadék ellenében szabad lábra helyezzék.

A szociális munkásnak készülő, amerikai állampolgárságú Mumuni az FBI-nak bevallotta, hogy hűségesküt tett az IÁ-nak. Az tervezte, hogy külföldre utazik, hogy ott csatlakozzon a dzsihadista szervezet fegyvereseihez, ha pedig ez nem sikerül, akkor amerikai rendőröket fog megtámadni.

Az amerikai média kedden számolt be róla, hogy New York Queens városrészében letartóztatták Munther Omar Saleh 20 éves repüléstan szakos hallgatót, aki kuktafazekakba rejtett pokolgépek felrobbantását tervezte a keleti parti metropoliszban. Salehre az online tevékenysége miatt, három hónappal ezelőtt figyeltek fel a szövetségi hatóságok, miután biztonsági embereknek feltűnt, hogy a diák két alkalommal is terepszemlét tartott a New Yorkot New Jersey-vel összekötő George Washington hídnál.

Saleh egyebek között arról írt közösségi oldalakon, hogy az al-Kaida terrorszervezet “túlságosan mérsékeltté” szelídült, és dicsőítette azt a két merénylőt, aki életét vesztette a texasi Garlandban Mohamed próféta karikatúráiból megrendezett kiállítás elleni sikertelen terrortámadásban.

Saleh az interneten felajánlotta, hogy IÁ-szövegeket fordítson le és tanulmányozta a pokolgép-készítés módszereit, valamint a két évvel ezelőtti bostoni pokolgépes merényletre vonatkozó jelentéseket is. A komputerén kuktafazék-bombák készítésének leírására találtak, valamint több turisztikai látványosságról készült fotókra, amelyek a hatóságok szerint támadásainak potenciális célpontjaivá válhattak volna.

Egy beépített szövetségi ügynöknek elmondta, hogy IÁ-stílusú dzsihádot kíván folytatni New York város területén.

Saleh először szombaton jelent meg a bíróságon. Egy autópályán tartóztatták le, ahol egy eddig meg nem nevezett társával, feltehetően támadási szándékkal futni kezdett az őt követő, jelöletlen rendőrségi autó felé. A másik férfit is őrizetbe vették, személyazonosságát egyelőre nem közölték.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑