Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 07. 14.

Iszlamista párt szoros együttmükdést létesített Izraellel

2016. 07. 14.

Egy jelentés szerint Nader Bakkar szalafista vezető és Tzipi Livni volt izraeli külügyminiszter áprilisban titkos találkozót tartottak az Egyesült Államokban.

A The Middle East Eye keddi riportjában arról számol be, hogy az Egyiptomi Szalafista Nour (fény) Párt elnökhelyettese a Harvard Egyetemen találkozott Livnivel a volt külügyminiszter kérésére.

Nader Bakkar, az Egyiptomi Szalafista Nour (fény) Párt elnökhelyettese

A The Middle East Eye idézte a Youm7 egyiptomi újságot, mely arról számolt be, hogy “Nader Bakkar találkozása Tzipi Livinivel körülbelül 40 percig tartott, amely során Bakker a Nour Párt erejéről és népszerűségéről beszélt.”

A Nour Párt szemérmetlenül támogatta az egyiptomi kormány ellen végrehajtott katonai puccsot 2013-ban, mely megdöntötte a demokratikusan megválasztott Mohamed Morsi elnök kormányát. Elkötelezett maradt a puccs vezetője és a jelenlegi elnök, Abdel Fattah al-Sisi mellett a kormány által elkövetett nagyszámú kivégzések és elnyomás ellenére.

A pártot szintén hangadó erőként tartották számon a puccsot megelőző kormányellenes tiltakozások mögött.

Tzipi Livni volt izraeli külügyminiszter

A Nour Párt volt elnökjelöltjét, Hazem Salah Abu Ismail-t kizárták a 2012-es elnökválasztásról, amely nyomán Morsi hatalomra került.

A szalfizmust sokszor azonosítják a vahabizmussal, ami a takfiri terrorista csoportok ideológiája, melyek más vallású embereket azzal vádolva ölnek meg, hogy “hitetlenek”.

Izrael már hosszú évek óta támogatja a szíriai kormány ellen harcoló takfiri terroristákat. A brit Daily Mail 2015. decemberi cikke szerint Izrael 2013. óta több mint 2000 takfiri fegyveres életét mentette meg saját kórházaiban ápolva őket, amelynek összköltsége mintegy 13 millió dollárra rúg.

Egyiptom és az izraeli rezsim közti kapcsolatok jelentősen javultak, mióta 2014-ben Sisi került hatalomra az arab országban.

Egyiptom januárban nagykövetet küldött Tel-Avivba. Hazem Khairat az első egyiptomi nagykövet Tel-Avivban mióta Morsi bezárta a nagykövetséget 2012. novemberében. Négy év után, 2015. szeptemberben az izraeli rezsim is megnyitotta nagykövetségét Kairóban.

A napokban Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter Izraelbe utazott, ahol Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel találkozott. Az utóbbi évtizedben ez a legmagasabb szintű találkozó, amely létrejött a két ország között.

Orientalista.hu (Press TV, Persianews)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑