Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Európa

2018. 01. 21.

Iszlámkurzus ütötte ki a biztosítékot Németországban

2018. 01. 21.

Muzulmán fejkendőkről indított egyetemi kurzus borzolja a kedélyeket Drezdában. Az intézmény tagadja a vádakat, melyek szerint a nők elnyomását és az iszlamizáció támogatását jelképező öltözékeket reklámoznák.

A tavaszi és a nyári tananyag részévé vált a muzulmán kultúráról szóló, immáron ötödik alkalommal meghirdetett kurzus Németországban. A „Fejkendő és hidzsáb Drezdában – az iszlám öltözködési szabályai” nevű egynapos tömbösített kurzus betekintést enged az iszlám öltözködés szabályainak eredetébe és valódi jelentésébe. Ezzel ugyan nem léptek át semmilyen határt, de a kurzus leírása széles körben felháborodást keltett.

„A színes fejkendők felkeltik az érdeklődésünket a viselője iránt. A különböző színek, formák, megkötési technikák és anyagok mind a muszlim arckendőt viselő emberek különböző kulturális hátteréről árulkodnak” – írják. A kurzus leírásában az is szerepel, hogy a résztvevőknek fel kell próbálniuk ezeket a kendőket, hogy érezzék, milyen érzés, ha eltakarják az arcukat.

Bár a drezdai hatóságok nem találtak kivetnivalót a kurzus leírásában, a németek kritikus észrevételeikkel árasztották el az egyetem Facebook-oldalát.

Nem nyugati, nem is érdekes

„Ezek az öltözékeket az iszlám kultúrában használják a nők elnyomására. És maguk egy ilyen kurzust indítanak a városvezetés pénzéből? Ez azt jelenti, hogy azoknak a nők, akik nem ezzel a kulturális háttérrel rendelkeznek, de itt élnek, hozzá kellene szokniuk az efféle ruhákhoz?” – osztotta meg véleményét a kurzust ellenző egyik kommentelő.

„2018-at írunk, nem a középkorban élünk! Ezek a ruhák a legkevésbé sem keltik fel az emberek kíváncsiságát. Az iszlám ilyenfajta népszerűsítése egyszerűen szánalmas” – írta egy másik hozzászóló.

Sokan kételkedtek a kurzus létezésében, mások viccnek gondolták. Volt aki kiemelte, hogy a színes fejkendőkkel megpróbálják elterelni a figyelmet arról, hogy rengeteg nőnek nincs választása a fejkendő viselésében, ha nem teszik, akkor erőszakos fenyegetéseknek teszik ki magukat, ráadásul családjuk is kiközösíti őket.

Politikusok és jogvédők is bírálják a kurzust

A téma német politikusok és aktivisták figyelmét is felkeltette. Joerg Kiesewetter, a német kormánykoalíciót alakító Kereszténydemokrata Unió képviselője is bírálta a kurzust: Mindannyian szeretnénk egy olyan társadalomban élni, ahol egymás szemébe nézhetünk, és nem azt tanulmányozzuk, hogy hogyan tudjuk elfátyolozni magunkat – nyilatkozta a Bild német lapnak.

A kezdeményezést Seyran Ates német muzulmán jogvédő aktivista is bírálta, mivel meglátása szerint a kurzus az iszlám hagyományos modelljét tanítja, amiben a nők társadalmi korlátai áttörhetetlennek tűnnek. Ráadásul kendőkkel tanítani diákokat egy vallásról nem a legjobb ötlet, ezért külsőséges megoldásnak tartja a nemi egyenlőség helyett a színes anyagú kendők kötési technikáival való bajlódást.

Az egyetem kedden közleményben reagált a vádakra. Leírták, hogy a kurzust elsősorban menedékkérőkkel egy „az arab világ menekültjeivel foglalkozó önkéntesek” számára készült, és olyan szakemberek tartják, akik a nők szerepét és jogait tanulmányozzák a muzulmán világban. Rámutattak, hogy a 2016-ban indult, immáron ötödik szemeszterben meghirdetett óra nem propaganda, csak a populista közvélemény tünteti fel annak.

Orientalista.hu – Hirado.hu, Bild

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑