Cadmus fordítás Cadmus

Ittas járművezetés, könnyen lehet büntetőeljárás a vége

Az ittas járművezetés miatti büntetőeljárás Magyarországon igen gyakori, csak 2017-ben 15.000 ilyen eljárás indult.

Mivel hazánkban a zéró tolerancia elve van érvényben az ittas járművezetéssel kapcsolatban, aki egy rossz döntés következtében alkohol fogyasztása után ül a volán mögé, az ellen nagyon könnyen indulhat szabálysértési vagy akár büntetőeljárás is. Az, hogy az ittas járművezetés a bűncselekmények vagy a szabálysértések kategóriájába esik, a fogyasztott alkohol mértékétől függ: amennyiben a véralkohol szintje nem éri el a 0.50 gramm/liter véralkohol-koncentrációt, illetve a kilégzett levegő véralkohol-koncentrációja 0.25 milligramm/liter alatt marad, szabálysértésről beszélhetünk.

Ha közúti ellenőrzésnél a járművezetőnél ezeknél magasabb értékeket állapítanak meg, az már bűncselekménynek számít, és igen komoly büntetési tételekkel számolhatunk, mint például több százezer forintra rúgó büntetés, utánképzésekre való kötelezés vagy több éves eltiltás járművezetéstől. Amikor az ittas sofőr balesetet okoz, különösen abban az esetben, ha az személyi sérüléssel is jár, felfüggesztett, szélsőséges esetben letöltendő büntetésre is számíthat. Amennyiben a járművezetőt már elmarasztalták korábban ittas járművezetésért, még komolyan büntetésekre számíthat, akár a vezetői engedély végleges bevonása is szóba kerülhet.

Hogy miért lehet szüksége ügyvédre?

A megfelelő védekezési stratégia megalkotásával enyhíthető az ittas járművezetés miatti büntetés, illetve elvétve, de előfordulhat, hogy annak ellenére gyanúsítanak valakit ittas vezetéssel, hogy nem ő vezette a járművet. Ilyenkor a büntetés teljes mértékben elkerülhető.

Megosztom:


Back to Top ↑