Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 12. 16.

Izrael a közel-keleti háborúk legnagyobb hajtóereje

2016. 12. 16.

Az izraeli rezsim tovább folytatja terjeszkedését a megszállt területeken azáltal, hogy újabb és újabb illegális telepet húz fel a nemzetközi felszólítások ellenére. Több mint félmillió izraeli él több mint 230 illegális telepen a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi al-Quds palesztin területek izraeli megszállása óta. Úgy tűnik, Tel-Aviv most kihasználja, hogy a világ tekintete más közel-keleti konfliktusokra összpontosul, amelyek elterelik a figyelmet az izraeli terjeszkedéséről.

 A Press TV interjút készített Kevin Barrett amerikai tudóssal, a Veterans Today szerkesztőjével, valamint Ian Williamsszel, a Foreign Policy in Focus vezető elemzőjével, hogy megvitassák a fenti kérdést.

Barrett szerint az izraeli rezsim a közel-keleti háborúk mögött álló legnagyobb hajtóerő, hozzátéve, hogy mindezt “tudatosan” végzik az Oded Yinon-terv részeként, amely etnikai és szektariánus vonalak mentén Izrael szomszédos országainak balkanizációjára szólít fel.

Kiemelte, hogy a cionisták az általuk generált háborúkat az aránytalanul hatalmas befolyás megszerzésére használják a nyugati pénzügyi rendszer és a főáramú média felett.

“Tehát az ilyen előnyt adó eszközökkel a cionisták lényegében átvették a hatalmat a Nyugat felett és belekeverték a Nyugatot egy iszlám elleni civilizációs háborúba. És ez a Közel-Keleten dúló háború, ami felforgatta Izrael körül az összes országot, elterelte a világ figyelmét a cionizmus folyamatos bűneiről.”

Az elemző megjegyezte továbbá, hogy a 9/11 incidens a keményvonalas cionisták egy PR trükkje volt, hogy elindítsák az iszlám elleni háborút és az úgynevezett terror elleni háborút Izrael helyett.

Barrett rámutatott, hogy az amerikai politikai rendszer feletti izraeli kontroll az oka, hogy soha nem hajtották végre az 1967 előtti határok mögé való visszavonulásról szóló nemzetközi utasításokat.

Úgy folytatta, hogy nem lehet többé életképes két-állami megoldásról beszélni, ahogy az izraeli telepesek egyre másra “foglalják el végleg a palesztin területeket illegálisan építkezve rájuk”.

Az elemző szerint az emberek törvényeken és összeesküvés-elméleteken keresztül való elhallgattatása, amelyek kirekesztik és állítólagos antiszemitaként bélyegzik meg Izrael kritizálóit, azt jelzik, hogy akit így megbélyegeznek, azoknak az érvei valószínűleg helyesek.

Eközben Ian Williams azt mondta, hogy az izraeliek hatalmas erőfeszítéseket tesznek és rengeteg pénzt fordítanak az általuk Hasbara-ának nevezett propagandára annak érdekében, hogy meggyőzzék az embereket arról, hogy “ők a kedves fiúk”, és hogy a palesztinok terroristák.

Az elemző kifejtette, hogy Izrael továbbra is folytatja telepeinek bővítését, mert nincsenek lehetséges következményei ennek a terjeszkedésnek, ezért hangsúlyozta, hogy komoly szankciókra van szükség.

Williams bírálta továbbá az Egyesült Államokat, amiért katonai támogatást nyújt Izraelnek, azzal érvelve, hogy a rezsimnek nukleáris fegyverei vannak, ezért egyáltalán nem lenne szabad támogatnia azt.

“Van egy kongresszusi törvény, amely kimondja, hogy a nukleáris fegyverrel rendelkező államok, amelyek ezt nem deklaráltak és nem írták alá az atomsorompó-szerződést, nem kaphatnak katonai támogatást”,–  tette hozzá.

Az elemző kiemelte, hogy Európában és az USA-ban az antiszemitizmust egyre inkább taktikaként használja az izraeli lobbi a politikai adományozók kielégítésére.

Orientalista.hu – (Persianew.vcp.ir, Press TV)

 

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑