Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2015. 08. 25.

Izrael a sivatagba deportálja az afrikai menekülteket, ha önként nem távoznak

2015. 08. 25.

Izrael kiutasította afrikai menekültjeit, ha nem mennek önszántukból, a Negev-sivatagban létesített menekülttáborokba küldik.

Izraelt nem foglalkoztatja,menedékjogot kérők sorsa és megkezdte menekültjeinek nyílt deportálását. Az  cionista állam éveken keresztül azzal ámította a közvéleményt, hogy politikai menekültjei önszántukból távoznak, de úgy tűnik, megelégelték a látszatintézkedéseket.

Ha a menekültek nem távoznak önszántukból(Izraelnek mindegy, hova), a Negev-sivatagban létrehozott menekülttáborban fogják őket bezárni. A menekülttábort a lakók csak Sharonim börtönként emlegetik – írta a Haaretz izraeli újság.

Az eritreai és szudáni menekülteknek távozniuk kell az őket befogadó Ruandába vagy Ugandába, vagy ha erre nem hajlandók, az izraeli idegenrendészeti hatóság határozata alapján időkorlátozás nélkül a Negev-sivatagban létrehozott menekülttáborba fogják zárni őket – közölte szerdán a Háárec című izraeli újság.

A belügyminisztérium alá tartozó izraeli hatóság a lap szerint már a közeli napokban megkezdi az Egyiptom felől évekkel ezelőtt illegálisan az országba jutott afrikai menekültek kiutasítását.- írta a Magyar Hírlap.

A képek az izraeli Holot és Sharonim menekülttáborokban készültek: 

.

Az eljárásról Gilád Erdán belügyminiszter döntött,de idegenrendészet nem árulta el az újságnak, mely afrikai országokba kell menniük a menekülteknek, de a lap szerint Ruanda és Uganda kész befogadni őket.

Idáig erőszakot nem alkalmazott Izrael, hogy elhagyják a menekültek az országot, viszont az utóbbi években azért súlyos  nyomást gyakoroltak rájuk, hogy térjenek vissza eredeti hazájukba vagy őket befogadni kész más országokba. Tavaly 1500 afrikai menekültnek kínáltak előnyös feltételeket és pénzösszeget, hogy önként távozzanak.

A Háárec szerint a nyugati országoknál eddig nem volt példa arra, hogy a menekülteket más országba utasítsák ki, mint ahonnan érkeztek. Izraelben jelenleg mintegy 42 ezer eritreai és szudáni menekült él, közülük kétezren menekülttáborban. A helyi statisztikák szerint 2014-ben 5803-an távoztak Izraelből, közülük 1093-an nem szülőhazájukba, hanem egy harmadik országba.

Ötezer menekültből NÉGY maradhat

Az izraeli hatóságok különbséget tesznek a gazdasági bevándorlók és a politikai menekültek között. A menedékkérőt  ügyeinek elbírálásáig, az új rendelkezés értelmében az első szakaszban, nem fogják kiutasítani és elszállítani azokat, akik politikai menedékkérelmet nyújtottak be az izraeli hatóságokhoz. Tel-Aviv idáig csak négy afrikai menedékkérőnek adott politikai menedékjogot, több mint 5500 kérelmet elutasított. Ez az jelenti, hogy az menedékkérelmek  0,07 százalékát bírálták el pozitívan, a többieket gazdasági menekültnek tekintik.

A kiutasítottakat előzetesen értesítik majd, hogy harminc nap áll rendelkezésükre az ország elhagyására, Izrael információkkal látja el őket, elutazásukhoz repülőjegyet és pénzsegélyt is kapnak. Ha mégis megtagadják a távozást, behívják őket meghallgatásra, majd időkorlátozás nélkül menekülttáborba zárják őket. – írta a Magyar Hírlap.

Orientalista.hu  – Zennobia

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑