Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2018. 02. 26.

Izrael államosítani akarja a keresztény egyházak ingatlanjait

2018. 02. 26.

A izraeli kormány olyan javaslatot készít elő, amely lehetővé teheti az egyházi kézen levő területek kisajátítását. Az új izraeli törvény elleni tiltakozásul a keresztény egyházi vezetők  közös döntése alapján bezárták a Szent Sír-templomot Jeruzsálemben.

1948 Palesztina megszállása  óta először fordult elő vasárnap, hogy bezárták a Szent Sír-templomot Jeruzsálemben. A templom az egykori Golgota-hegy helyén áll, ott ahol megfeszítették Jézust, illetve közeli sírjának és feltámadásának helyszíne is hozzá tartozik. A IV. század óta áll itt keresztény templom.

A templomot a görög ortodox, az örmény és a római katolikus egyházak közösen felügyelik, és most mindhárom egyház helyi vezetője közösen adott ki tiltakozó nyilatkozatot egy készülő izraeli törvénnyel szemben.

A keresztények szerint a rasszista és kifejezetten keresztény-ellenes törvény alkalmat adna a hatóságoknak, hogy elkobozzák a keresztény egyházak ingatlanjait.

A törvény mellett érvelő izraeli politikusok viszont azt mondják, hogy csak az egyházak kereskedelmi célra birtokolt ingatlanjait (éttermek, üzletek) érinti a törvény.  A zsidó politikusok szerint csak a bérlőket védi attól, hogy a fejük felől eladják az ingatlanokat, magánkézbe. Vagyis csak akkor lépne közbe az állam, ha az egyházak maguk akarnak megválni javaiktól.

A keresztény egyházak szerint viszont a törvény szellemisége ahhoz hasonlít, mint amilyen törvényeket a zsidók ellen hoztak Európa sötét korszakaiban.

Az egyházi vezetők az izraeli kormány fellépését a zsidóüldözéshez hasonlították. A kabinet elképzelései „azokra törvényekre emlékeztetnek, amelyeket Európa egy szörnyű időszakában hoztak a zsidókkal szemben” – közölte közös közleményében a katolikus, az ortodox és az örmény kormány feje.

Ezen felül Jeruzsálem város vezetése utólagos adót vetett ki a templomban eladott portékákra. Nir Barkat polgármester 152 millió eurós követelést fogalmazott meg.

Orientalista.hu – Zenobia (444.hu, Népszava, MTI)

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑