Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Geopolitika

2018. 06. 06.

Izrael atomtitkokat ad el Szaúd Arábiának

2018. 06. 06.

Egy izraeli szakértő szerint a cionista állam olyan információkat ad el Szaúd Arábiának, melyek lehetővé teszik azt, hogy a sivatagi királyság atomfegyvereket állítson elő. Ami Doron, az izraeli hadsereg szakértője, szerint ez az együttműködés szélesebb körűvé teszi a kapcsolatokat Mohamed Bin Salman koronaherceg és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök között. És így Szaúd Arábia is csatlakozhat a térségben zajló nukleáris fegyverkezési versenyhez.

Az izraeli szakértő szerint már Pakisztán is felajánlotta a nukleáris technikák megosztását Szaúd Arábiának és a pakisztáni mérnökök akár hónapokon belül készek lennének Rijádba utazni. Az izraeli fél azonban őket megelőzve tett ajánlatot mivel szeretnének javítani a szaúdi-izraeli kapcsolatokon. Az pedig már mindenki számára világos, hogy a szíriai és az iraki események miatt már évek óta létezik együttműködés a két ország között. Főleg a terrorista csoportok támogatása és az Irán elleni szabotázs akciók terén.

Elemzők szerint Szaúd Arábia már engedélyt is kért az Egyesült Államoktól ahhoz, hogy elkezdhesse az urándúsítást. Szaúd Arábiának már az 1970-es években voltak ilyen jellegű ambíciói, ugyanis figyelemmel követték Pakisztán nukleáris fegyverkezési programját. A pakisztániakkal szemben álló Izrael és India azonban közösen jelentős előretörést értek el ezen a területen. A szaúdi kormány a pakisztáni program mellett egyezményt kötött olyan kínai rakéták vásárlásáról, melyek nukleáris robbanófejjel is felszerelhetőek.

A kérdés katonai részének megoldására a szaúdi kormány a hadseregen belül már létre is hozta a Szaúdi Királyi Stratégiai Rakéta Ezredet, melynek a rakéták tesztelése és éles helyzetben azok bevetése lesz a feladata. Azonban a szaúdi rakéta technológia jelentősen el van maradva az iráni fejlesztésektől. A szaúdi hadiipart össze se lehet hasonlítani az iránival ahol már hosszú évek óta komoly fejlesztések folynak és Irán képes minden jellegű katonai eszközt otthon előállítani. Harckocsikat, harci helikoptereket, rakétákat és újabban jelentős sikereket értek el a pilóta nélküli repülő eszközök területén. Ezzel szemben a szinte nem is létező szaúdi hadiipar jelentéktelennek tekinthető, hiszen a szaúdi hadsereg mindent importból szerez be. A harckocsikat és a vadászrepülőket is a nyugati országoktól szerzik be és használják nem túl jelentős sikerekkel.

Orientalista.hu – Al-Isfahani Press Tv

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑