Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 02. 25.

Izrael az állami terror legrosszabb formáját testesíti meg

2017. 02. 25.

Nabih Berri, Libanon parlamentének elnöke szerint Izrael az “államilag támogatott terrorizmus” legrosszabb válfaját valósítja meg.

Berri erről a palesztin intifáda (felkelés) támogatására rendezett 6. nemzetközi konferencia első külföldi vendégeként beszélt kedden Teheránban.

“Az izraeli rezsim telepeinek terjeszkedése a legrosszabb válfaja az államilag támogatott terrorizmusnak”,

 – szögezte le.

Az izraeli parlament február 6-án fogadta el az úgynevezett legalizációs törvényt, mellyel a palesztin területekre épített zsidó telepeket visszamenőleg legalizálták. Ezen lépés alig két hónappal követte az ENSZ Biztonsági Tanácsa által egyhangúlag elfogadott állásfoglalást, mely szerint a telepek építése a “nemzetközi jog kirívó megsértésének minősül”.

“Itt az ideje a döntéseket tettekre váltani és konszenzusra jutni Palesztina kérdése megoldását illetően”,

–  hangsúlyozta Berri.

Kiemelte, hogy gyakoriak az izraeli erők általi letartóztatások a megszállt területek egészén, mely során 39 palesztin tisztviselőt vett őrizetbe az izraeli rezsim.

A vezető libanoni parlamenti tisztviselő az Egyesült Államok nagykövetségének Tel -Avivból a jeruzsálemi al-Quds-ba történő lehetséges átköltöztetését úgy írta le, mint annak eszközét, amivel Izrael arra vonatkozó igényét támogatják, hogy a város a jövőben a rezsim fővárosa legyen. A palesztinok az országuk fővárosaként szeretnék a város keleti részét.

Az arab országoknak be kell zárniuk a nagykövetségeiket Washingtonban, ha az Egyesült Államok folytatja ezt a lépést, fűzte hozzá.

Berri “a palesztin csoportok közti egységet” is sürgette, melynek megteremtését a legfontosabbnak tartja.

“Elismeréssel tekintek az Iszlám Köztársaságra, amit Palesztináért tett. Irán célkeresztbe került Palesztina támogatása miatt”, – tette hozzá a tisztviselő.

Az Iszlám Dzsihád megesküdött, hogy nem enged az izraeli nyomásnak

A következő, aki beszédet tartott a konferencián, Ramadan Abdullah volt, az Iszlám Dzsihád nevű palesztin ellenállási mozgalom vezetője.

”A palesztin nép továbbra is ellenáll a cionista rezsimnek (Izraelnek) minden létező eszközzel, ami rendelkezésére áll, és kész arra, hogy bármiféle izraeli agressziónak ellenálljon”, – mondta.

Abdullah kifejtette, hogy a Palesztin Hatóság összejátszik az izraeli rezsimmel, mely során hivatkozott a Hatóság biztonsági együttműködésére Tel-Avivval. “Mi elutasítunk bármiféle tárgyalást vagy biztonsági együttműködést Izraellel”, jelentette ki.

Omán: Izrael a világot fenyegeti

Khalid al-Mawali, az ománi parlament elnöke a konferencia másik vendégeként átvéve a szót hangsúlyozta, hogy Izrael cselekedetei az egész világot fenyegetik.

“A nemzetközi közösségnek tisztában kell lennie azzal, hogy az izraeliek figyelmen kívül hagyják és megsértik a nemzetközi és a humanitárius törvényeket”, – húzta alá.

Malajziát sokkolta a telepeket legalizáló törvény

Pandikar Amin Mulia, a malajziai parlament elnöke szintén élesen bírálta Tel-Avivot a telepek legalizálásáról szóló törvényt elfogadásáért, amint “hihetetlennek” nevezett.

A háromnapos eseményre az iráni fővárosban kerül sor és a reggeli órákban nyitotta meg beszédével Seyyed Ali Khamenei ajatollah, az Iszlám Forradalom vezetője.

Seyyed Ali Khamenei ajatollah, az Iszlám Forradalom vezetője tart beszédet a palesztin intifáda (felkelés) támogatására rendezett 6. nemzetközi konferencián Teheránban, 2017. február 21-én – Press TV

Khamenei ajatollah Palesztina kérdésének megoldását a muzulmán világ és minden szabadságkereső első számú prioritásának nevezte, továbbá a palesztin ellenállás támogatásának egységét sürgette.

Az iráni parlament (Madzslesz) elnöke, Ali Larijani, aki egyben a mostani konferencia elnöke is, az esemény elején röviden összegezte a jelen helyzetet, mely során kitért az izraeli rezsim fokozott tevékenységére, amellyel több regionális államot maga mellé akar állítani Irán ellen.

Figyelmeztetett, Tel-Aviv arra törekszik, hogy “beszivárogjon a regionális országba annak érdekében, hogy összetévesszék a kitalált ellenséget a valós ellenséggel”.

Orientalista.hu –  (Press TV, Persianews)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑