Cadmus
Geopolitika

2017. 02. 25.

Izrael az állami terror legrosszabb formáját testesíti meg

Nabih Berri, Libanon parlamentének elnöke szerint Izrael az “államilag támogatott terrorizmus” legrosszabb válfaját valósítja meg.

Berri erről a palesztin intifáda (felkelés) támogatására rendezett 6. nemzetközi konferencia első külföldi vendégeként beszélt kedden Teheránban.

“Az izraeli rezsim telepeinek terjeszkedése a legrosszabb válfaja az államilag támogatott terrorizmusnak”,

 – szögezte le.

Az izraeli parlament február 6-án fogadta el az úgynevezett legalizációs törvényt, mellyel a palesztin területekre épített zsidó telepeket visszamenőleg legalizálták. Ezen lépés alig két hónappal követte az ENSZ Biztonsági Tanácsa által egyhangúlag elfogadott állásfoglalást, mely szerint a telepek építése a “nemzetközi jog kirívó megsértésének minősül”.

“Itt az ideje a döntéseket tettekre váltani és konszenzusra jutni Palesztina kérdése megoldását illetően”,

–  hangsúlyozta Berri.

Kiemelte, hogy gyakoriak az izraeli erők általi letartóztatások a megszállt területek egészén, mely során 39 palesztin tisztviselőt vett őrizetbe az izraeli rezsim.

A vezető libanoni parlamenti tisztviselő az Egyesült Államok nagykövetségének Tel -Avivból a jeruzsálemi al-Quds-ba történő lehetséges átköltöztetését úgy írta le, mint annak eszközét, amivel Izrael arra vonatkozó igényét támogatják, hogy a város a jövőben a rezsim fővárosa legyen. A palesztinok az országuk fővárosaként szeretnék a város keleti részét.

Az arab országoknak be kell zárniuk a nagykövetségeiket Washingtonban, ha az Egyesült Államok folytatja ezt a lépést, fűzte hozzá.

Berri “a palesztin csoportok közti egységet” is sürgette, melynek megteremtését a legfontosabbnak tartja.

“Elismeréssel tekintek az Iszlám Köztársaságra, amit Palesztináért tett. Irán célkeresztbe került Palesztina támogatása miatt”, – tette hozzá a tisztviselő.

Az Iszlám Dzsihád megesküdött, hogy nem enged az izraeli nyomásnak

A következő, aki beszédet tartott a konferencián, Ramadan Abdullah volt, az Iszlám Dzsihád nevű palesztin ellenállási mozgalom vezetője.

”A palesztin nép továbbra is ellenáll a cionista rezsimnek (Izraelnek) minden létező eszközzel, ami rendelkezésére áll, és kész arra, hogy bármiféle izraeli agressziónak ellenálljon”, – mondta.

Abdullah kifejtette, hogy a Palesztin Hatóság összejátszik az izraeli rezsimmel, mely során hivatkozott a Hatóság biztonsági együttműködésére Tel-Avivval. “Mi elutasítunk bármiféle tárgyalást vagy biztonsági együttműködést Izraellel”, jelentette ki.

Omán: Izrael a világot fenyegeti

Khalid al-Mawali, az ománi parlament elnöke a konferencia másik vendégeként átvéve a szót hangsúlyozta, hogy Izrael cselekedetei az egész világot fenyegetik.

“A nemzetközi közösségnek tisztában kell lennie azzal, hogy az izraeliek figyelmen kívül hagyják és megsértik a nemzetközi és a humanitárius törvényeket”, – húzta alá.

Malajziát sokkolta a telepeket legalizáló törvény

Pandikar Amin Mulia, a malajziai parlament elnöke szintén élesen bírálta Tel-Avivot a telepek legalizálásáról szóló törvényt elfogadásáért, amint “hihetetlennek” nevezett.

A háromnapos eseményre az iráni fővárosban kerül sor és a reggeli órákban nyitotta meg beszédével Seyyed Ali Khamenei ajatollah, az Iszlám Forradalom vezetője.

Seyyed Ali Khamenei ajatollah, az Iszlám Forradalom vezetője tart beszédet a palesztin intifáda (felkelés) támogatására rendezett 6. nemzetközi konferencián Teheránban, 2017. február 21-én – Press TV

Khamenei ajatollah Palesztina kérdésének megoldását a muzulmán világ és minden szabadságkereső első számú prioritásának nevezte, továbbá a palesztin ellenállás támogatásának egységét sürgette.

Az iráni parlament (Madzslesz) elnöke, Ali Larijani, aki egyben a mostani konferencia elnöke is, az esemény elején röviden összegezte a jelen helyzetet, mely során kitért az izraeli rezsim fokozott tevékenységére, amellyel több regionális államot maga mellé akar állítani Irán ellen.

Figyelmeztetett, Tel-Aviv arra törekszik, hogy “beszivárogjon a regionális országba annak érdekében, hogy összetévesszék a kitalált ellenséget a valós ellenséggel”.

Orientalista.hu –  (Press TV, Persianews)

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑