Terrorizmus

2016. 11. 27.

Izrael azt állítja, hogy dzsihadistákkal ütközött meg

Az izraeli hadsereg megölte vasárnap az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet négy feltételezett tagját, akik előzőleg a Golán-fennsík szíriai ellenőrzés alatt álló részéről gépfegyverekkel és aknagránátokkal támadtak a cionista állam katonáira – közölte az izraeli katonai szóvivő.

Peter Lerner elmondta, hogy az egyenruhások viszonozták a tüzet, a légierő pedig végül csapást mért a szélsőségesek járművére. A tájékoztatás szerint a katonáknak nem esett bántódásuk. A támadók az Iszlám Államnak hűséget fogadó Jarmúki Mártírok Brigádjának tagjai – tette hozzá a szóvivő.

Ez az első eset, hogy közvetlen fegyveres összecsapás tört ki az izraeli hadsereg és az Iszlám Államhoz hű fegyveresek között – mondta el a sajtó képviselőinek Nicán Nuriel tartalékos tábornok.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök méltatta a katonákat a támadás elhárításáért.

„Felkészültek vagyunk északi határunkon, és nem hagyjuk az Iszlám Állam tagjainak és más ellenséges elemeknek, hogy arra használják a szíriai háborút, hogy határaink közelében megvessék a lábukat” – hangsúlyozta közleményében a kormányfő.

isis-golan

Kék szín: A megszállt Golán fennsík, Fekete szín: Iszlám Állam, Zöld szín: A nyugat által támogatott iszalmista szervezetek (FSA), Piros szín: Szíriai Arab Hadsere és szövetségesei

Az Iszlám Állam Golán-fensíki enklávéja kizárólag Jordániával és Izraellel határos illetve a nyugat állatl támogatott iszlamista szervezetek által megszállt területekkel. Vagyis a terrorista szervezet valamelyik ország vagy a szíriai “ellenzék” által biztosított utánpótlási utvonalakat használják, hogy feltöltsék készelteiket.

A szíriai háború kitörése óta az izraeli hadsereg több mint húsz alkalommal avatkozott be a szíriai konfliktusba az iszlamisták oldalán. Több alkalommal a fővárost is légitámadással súlytotta. A megszállt Golán- fennsíkon katonai sátorkórházakat épített a tel-avivi vezetés, hogy a sérült iszlamistákat ellássa.

fsa-netanyahu-golan

Netanyahu izraeli miniszterelnök látogatása a Golán-fennsíki sátorkórházban ahol iszlamista fegyveresket ápolnak.

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Szíriától a Golán-fennsík kétharmadát, amelyet 1981-ben annektált is. A terület bekebelezését a nemzetközi közösség nem ismeri el, vagyis a fennsík egésze továbbra is szíriai területnek számít. Szíria és Izrael hivatalosan a mai napig hadban áll egymással.

Orientalista.hu – Zenobia

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑