Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2014. 10. 28.

Izrael bebörtönözné a két palesztin fiatalt, akik egy tehetségkutató versenyen vettek részt.

2014. 10. 28.

Idén először izraeli palesztinok is részt vettek az Arab Idol műsorban.

Az arab világ népszerű műsorába az összes arab országból érkeznek fiatal tehetségek, hogy megmérettessék magukat, és megvalósítsák álmukat.

Hasonló célokkal indul a két izraeli palesztin Manal Mousa és Heisam Khalayalah a Palesztin Hatóság által ellenőrzött Ramallahba ahol a műsor helyi selejtezőjén vettek részt és tovább jutottak a bejrúti elődöntőbe. A libanoni fővárosba repülővel jutottak el miután szárazföldön, átutaztak Jordániába.

Az izraeli hatóság szerint a két  izraeli állampolgársággal rendelkező palesztin bűncselekményt követett el azzal hogy egy ellenséges országba utazott. Az útlevelüket azonnal bevonták, de emberi jogokkal foglalkozó civil szervezeteknek köszönhetően pár nap múlva visszakapták az okmányukat.

Az izraeli ügyészség a törvényre hivatkozva 4 évnyi börtönbüntetéssel fenyegetőzik. Az izraeli mobiltársaságok letiltották a műsor mobilszámait amire sms küldéssel lehet szavazni a két fiatal palesztin tehetségre. Így ha valaki Izraelből szavazni akar, akkor át kell, hogy utazzon a Palesztin Hatóság által ellenőrzött Ciszjordániába és onnan helyi mobilszolgáltatón keresztül tud voksolni.

A fiamnak ez egy nagy lehetőség lehetne, hogy felfedezzék a tehetségét. Nagy lehetőség lenne az araboknak és a világ népeinek, hogy meghalják a palesztinok szavait, akik ragaszkodnak hazájukhoz és minden elnyomás ellenére nem hagyják el földjeiket. –mondta Heisam édesapja

A két fiatal sorsa jól tükrözi a palesztin művészek helyzetét. A palesztin kultúra teljese elvan vágva a világtól, semmilyen kapcsolatot nem tarthatnak fent a szomszédos arab országok művészeivel.

orientalista.hu

Megosztom:

,
Back to Top ↑