Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2023. 08. 08.

Izrael befagyasztja a kelet-jeruzsálemi arabokat segítő alap vagyonát

2023. 08. 08.

Izrael befagyasztja a kelet-jeruzsálemi arab településeket és a palesztinok oktatását segítő pénzügyi alap vagyonát – közölte az ország pénzügyminisztere.

Újságírók előtt Becalel Szmotrics azt mondta, a helyi arab önkormányzatoknak szánt alap egy része “gyaníthatóan bűnözők és terroristák” kezébe jut.

“Kormányunk prioritásai eltérnek az előző, baloldali kormányzat prioritásaitól, és ezért nem kell szabadkoznunk” – fogalmazott hétfőn a tárcavezető.

Az oktatást segítő pénzügyi támogatásra kitérve Szmotrics elmondta, mindaddig nem hagyják jóvá az erre szánt összegeket, “ameddig az (arab) egyetemi kampuszokon nem vetnek véget a szélsőséges iszlamista tevékenységeknek”.

Az izraeli Kan rádió már vasárnap beszámolt a befagyasztás szándékáról, mégpedig a belügyminisztérium Szmotricsnak szóló levelére hivatkozva, melyben a tárca sürgeti a minisztert, szabadítsa fel azt a 315 millió sékelt (30 milliárd forint), melyet korábban az arab önkormányzatoknak, valamint az oktatási programok működtetőinek megígértek.

Gila Gamliel hírszerzési miniszter a – korábban Twitter néven ismert – X platformon azt közölte, igyekszik meggyőzni Szmotricsot, szabadítsa fel az oktatási programok támogatására szánt összeget.

“Az arab lakosság oktatásba integrálása nagyon fontos mind társadalmi, mind gazdasági, mind pedig biztonsági szempontból is” – írta.

Az arab pártokból alakult Közös Lista vezetője, Manszúr Abbász parlamenti képviselő újságíróknak leszögezte: az arab állampolgároknak minden joga megvan az alaphoz, az ugyanis azért jött létre, hogy csökkentse az arab és a zsidó közösségek között feszülő szakadékokat.
Az alapból jelenleg 67 arab önkormányzatot segítenek.

A miniszter döntése ellen palesztin oktatási intézmények mellett a Jeruzsálemi Héber Egyetem is tiltakozott, kiemelve, hogy a pénzösszeg elvonása több száz palesztin diákot érint.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑