Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 03. 22.

Izrael belső viszály vizionálásával akarja lerombolni a Hezbollah tekintélyét

2017. 03. 22.

Izrael szerint a tavaly meggyilkolt Mustafa Badreddine haláláért nem is ők felelősek, hanem a   a Hezbollah és iráni patrónusa közötti feszültség miatt történt  számolt a libanoni szervezet az egyik legfőbb paracsnokával.

Gadi Ejzenkot izraeli vezérkari főnök kedden egy Netanya városban, Tel-Avivtól északra megrendezett tudományos konferencián tárta fel Tel-Aviv álláspontját, miszerint  a libanoni radikális síita szervezetet válság jellemzi, annak ellenére, hogy a szíriai harcokban operatív tapasztalatokat gyűjtött.

Harcuk céljának meghatározása miatt, gazdasági okokból, és vezetési okokból vannak belső válságban – vélekedett az izraeli vezérkari főnök.

Mustafa Badreddinet, a Hezbollah legmagasabb rangú katonai parancsnokát tavaly májusban egy robbanás ölte meg Szíriában, egy damaszkuszi repülőtér közelében, röviddel azután, hogy találkozott beosztott parancsnokaival.

A Hezbollah eleinte egy titkos izraeli akciónak tulajdonította a halálát, de később a  nyugat által támogatott iszalmistákat, illetve az Egyesült Államokat vádolta.

Az erősen iszlamista párti  Al-Arabiya arab hírtelevízió szerint Irán elégedetlen volt Badreddinenel és el akarta távolítani a harcoktól, de Ejzenkot nem adott magyarázatot megölésére.

Badreddine elődje sógora, Imad Mugniyah volt, aki 2008-ban egy szintén Izraelnek tulajdonított kivégzés áldozata lett Damaszkuszban.

Badreddinent hivatalosan soha nem nevezték ki hivatalosan a Hezbollah katonai parancsnokává, hanem amerikai értesülések szerint csak a szervezet szíriai csapatainak vezetőjévé tették 2011-ben. Ebben a minőségében részt vett a Bashar Al-Assad szíriai elnök és Hassan Nasrallah sejk, a Hezbollah vezetője között tartott szíriai stratégiai megbeszéléseken is.

Izrael a Hezbollahot tarja a legveszélyesebb ellenségének. Az elmúlt hat évben az izraeli légierő több alkalommal mért légicsapás szíriai területeken állítása szerint olyan célpontokra amelyek a Hezbollahnak szánt fegyverszállítámányokra utaltak.

Számos izraeli politikus és katonai vezető  köztük Ejzenkot is kijelentett, hogy a cionista államra jelen körülmények között a Hezbollah jelent a legnagyobb veszélyt.

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑