Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2016. 11. 23.

Izrael egy egész beduin falut dózerol le, hogy új telepet építsen

Az izraeli erők megsemmisítenek egy terjedelmes falut, ami palesztin beduinoknak ad otthont a Negev-sivatagban, hogy a helyére zsidó telepet húzzanak fel.

A katonai buldózerek kedden kezdik meg Umm al-Hiran falu lerombolását, amely települést sok hasonló palesztin faluval egyetemben a rezsim “nem ismer el”.

izraeli-buldozer

A beduinokat otthonuk elhagyására kényszerítik, míg Tel-Aviv egy új falut épít, ami izraelieknek ad majd otthont.

Egy nappal korábban, az izraeli Adalah aktivista csoport kérvényezte a helyi bíróságon, hogy utasítsák el Umm al-Hiran megsemmisítésére vonatkozó terveket.

izraeli-buldozer-2Az Umm al-Hiran-hoz hasonló sivatagos területen elhelyezkedő falvak több ezer beduinnak adnak otthont.

Nyugati katonai támogatással hatalmas kiterjedésű arab területek elfoglalása után hozták létre Izraelt 1948-ban. A zsidó állam 1967-ben elfoglalta a palesztin Ciszjordánia területét is és azóta folyamatosan azon dolgozik, hogy a saját javára megváltoztassa a terület demográfiáját, többek közt a palesztinok otthonaikból való elűzésével.

Több mint félmillió izraeli él, több mint 230 illegális településen, amiket a palesztin területek 1967-es megszállása óta építettek ki.

Ezek a telepek a nemzetközi jog szerint kivétel nélkül illegálisak, de Tel-Aviv szembeszállt a telepek bővítésének leállítására vonatkozó felszólításokkal.

Orientalista.hu (Persianews, Press TV)

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑