Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2023. 06. 30.

Izrael egyelőre tartózkodik az orosz-ukrán háborútól

2023. 06. 30.

 

Ukrán részsikerek, nagy uniós ígéretek, Izrael egyelőre nem száll be az ukránok felfegyverzésébe, Szurovikint napok óta nem látták. Már 12-re nőtt a kramatorszki pizzéria elleni támadás áldozatainak száma. Haborús összefoglaló.

Az Európai Unió elkötelezett amellett, hogy felelősségre vonják Oroszországot az Ukrajna elleni háború miatt – jelentették ki a tagállamok állam-, illetve kormányfői a kétnaposra tervezett uniós csúcstalálkozó első munkanapját követően elfogadott zárónyilatkozatukban péntek hajnalban. A brüsszeli EU-csúcson elfogadott, az ukrajnai háborúval foglalkozó zárónyilatkozatukban az Európai Tanács tagjai ismételten elítélték Oroszország Ukrajna elleni háborúját, amely – mint írták – megsérti az ENSZ Alapokmányát.

Kijelentették, hogy az unió mindaddig pénzügyi, gazdasági, humanitárius, katonai és diplomáciai támogatást nyújt Ukrajnának és népének, ameddig csak kell.

Az ukrán-magyar határszakaszon 7327-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 7382-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 98 embernek állított ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrán vezérkar szerint az ukrán hadsereg újabb részsikereket ért el a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében az orosz megszállókkal szemben indított ellentámadásban. Az ukrán erők Orihivtól délre tartják új állásaikat, és az orosz csapatokat a térség más pontjain is visszaszorították – közölte a vezérkar a Facebookon.

A közlemény szerint az ukrán erők a Donyeck megyei, orosz kézen lévő, romba dőlt Bahmut környékén folyó heves harcokban is sikereket értek el, a felszabadított helységek nevét a vezérkar nem közölte. A kijevi közlemény szerint az orosz hadsereg tovább támadja a Donyeck megyei Marinkát és Avgyijivkát, és az oroszok a Luhanszk megye határán fekvő Rozdolivka és Bilohorivka környékén is igyekeznek javítani pozícióikat.

Színtiszta hazugság az az állítás, hogy Oroszország a zaporizzsjai nukleáris erőmű felrobbantására készül – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteki online sajtótájékoztatóján. “Amit mondanak, hogy állítólag felrobbantanánk önmagunkat, miközben egy nukleáris létesítményben tartózkodunk, nos, kell-e ezt kommentálnunk, ez színtiszta hazugság.” Kifogásolta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nem nevezi meg egyértelműen, hogy melyik fél szokta lőni az erőművet. Lavrov Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek arra a kijelentésére reagált, amelyben az ukrán hírszerzésre hivatkozva azt állította, hogy Oroszország nukleáris terrorcselekményre készül a zaporizzsjai atomerőműben.

Kínának nyomást kell gyakorolnia Oroszországra, hogy hagyjon fel háborújával, és haladéktalanul, teljesen és feltétel nélkül vonja ki csapatait Ukrajnából – húzták alá az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfői kétnapos brüsszeli találkozójuk.

A kelet-ukrajnai Kramatorszk városában egy zsúfolt pizzázó ellen intézett orosz rakétatámadás halálos áldozatainak száma 12-re emelkedett, köztük négy gyermek. Az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat közölte, hogy legalább 56 ember megsérült, néhányan súlyosan, amikor kedd este két Iszkander-rakéta csapódott a város központjában lévő étterembe. Pavlo Kyrylenko regionális kormányzó közölte, hogy a mentési kísérletek befejeződtek. Melinda Simmons, az Egyesült Királyság ukrajnai nagykövete “szívszorítónak” nevezte a csapást.

Az ukrán SBU hírszerző ügynökség közölte, hogy letartóztatta egy gázszállító vállalat alkalmazottját, aki segített a csapás koordinálásában, és állítólag videofelvételt küldött a kávézóról az orosz hadseregnek. Az állításokra nem szolgáltatattak bizonyítékot.
A megszállt Herszon terület oroszok által kinevezett ügyvezető kormányzója cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint az ukrán csapatoknak sikerült volna bármilyen hídfőt létesíteniük a Dnyipro felett az Antonivszkij híd helyén. Azt is állította, hogy az orosz erők több partraszállási kísérletet is visszavertek a térségben.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta, hogy elutasította Washington és Kijev felhívásait Ukrajna felfegyverzésére, “olyan aggodalmak miatt, amelyek szerintem Ukrajna egyetlen nyugati szövetségesének sincsenek”. A Wall Street Journalnak adott interjújában azt mondta, hogy Izraelnek “cselekvési szabadságra” van szüksége Szíriában, ahol Izrael gyakran bombáz iráni célpontokat az orosz erők közelében. Elmondta azt is, hogy attól tart, hogy izraeli fegyvereket ejthetnek fogságba Ukrajnában, és átadhatják Iránnak, különösen az Iron Dome légvédelmi rendszert, amelyet az Egyesült Államokkal közösen fejlesztettek ki.

Az orosz tábornokot, aki korábban az ukrajnai inváziós erőket vezette, szombat óta nem látták a nyilvánosság előtt. A The New York Times névtelen amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Szergej Szurovikin tábornok előzetesen tudott a Wagner főnök, Jevgenyij Prigozsin által vezetett felkelésről, akivel jól ismert kapcsolatokat ápolt. Szurovikin az orosz légierő vezetője, és korábban Moszkva ukrajnai főparancsnoka volt.

Lengyelország azt várja az EU-tól, hogy segítsen finanszírozni a keleti határának megerősítését célzó intézkedéseket – mondta egy miniszterhelyettes csütörtökön, miután Varsó a Wagner-csoport csapatainak fehéroroszországi jelenléte miatti aggodalmak miatt bejelentette a biztonsági intézkedések szigorítását.

Oroszország közölte, hogy büntetőeljárást indít 33 különböző országból származó, állítása szerint 160 zsoldos ellen, akik az ukrán erők nevében tevékenykednek az országban.

MTI, The Guardian, Pirvátbankár

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑