Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2015. 02. 23.

Izrael elismerte a fehér foszfor bevetését

2015. 02. 23.

Az izraeli hadsereg megbüntetett két magas rangú tisztet azért, mert engedélyezték fehér foszforlövedékek használatát a tavaly a Gázai övezet ellen indított offenzívában. Ez az első alkalom, hogy Izrael elismerte az illegális fegyver bevetését.

Egy hadosztály- és egy dandárparancsnok emberi életeket veszélyeztetett azzal, hogy a rendkívül gyúlékony és mérgező fehér foszforral lövette az ENSZ egyik segélyügynökségének épületét a Gázai övezetben – állapította meg egy izraeli vizsgálat. A fehér foszfor bevetését a civilek vagy lakott területek ellen tiltja a nemzetközi hadijog, vagyis ez háborús bűncselekménynek számít, de álcázó füstfüggöny alkotóelemeként nyílt területen bevethető.

Ilan Malka hadosztályparancsnokot és Ejál Eisenberg dandárparancsnokot megrovásban részesítették „hatásköri túllépés” miatt, de a két tiszt megőrizhette rangját. Az izraeli  hadsereg szóvivője hétfőn nem is kívánta kommentálni az információt, amely – mélyen a szövegbe temetve – egyébként szerepelt Izraelnek a Goldstone-jelentésre adott a múlt héti válaszában. Az ENSZ a dokumentumban mind a zsidó államot, mind a Hamász palesztin iszlamista szervezetet háborús bűnök elkövetésével vádolta meg. Tel-Aviv antiszemitának ítélte a dél-afrikai bíró vizsgálata nyomán született jelentést.

Izrael első alkalommal ismeri el a fehér foszfor bevetésének tényét, amelyre az ENSZ és több más nemzetközi szervezet is felhívta a figyelmet. Csak bevallották az ismert bűnt – kommentálta a Hamász a tisztek felelősségre vonásának hírét, hozzáfűzve, a zsidó állam eddig 10 és félmillió dollárnyi „kenőpénzt” adott az ENSZ-nek a világszervezet „hallgatásáért.” A Hamásznak és Izraelnek február 5-ig kell válaszolnia az ENSZ-közgyűlés felszólítására, amely önálló vizsgálatot követel az ügyben mindkét fél részéről.

A Human Rights Watch New York-i jogvédő szervezet korábbi jelentése szerint a fehér foszfor bevetése elterjedt gyakorlat volt, több polgári személyt is áldozatul ejtve a tavalyi gázai Öntött Ólom hadműveletben. Erre adott márciusi válaszában az izraeli hadsereg leszögezte, a fehér foszfort csak a nemzetközi törvényekkel összhangban használták, és minden alapot nélkülöznek azok a feltevések, amelyek ennek ellenkezőjét állítják.

Az első világháborúban kifejlesztett fehér foszfor a levegővel érintkezve éles fényt bocsát ki, ezért helyszíni harcok megvilágítására és harctéri egységek leplezésére használják. A rendkívül mérgező anyag a bőrhöz érve égési sérüléseket, szív-, máj-, és vesebántalmakat okozhat, bevetését gyújtófegyverként a hagyományos fegyvernemekről szóló 1980-as szerződés tiltja. 2005-ben az amerikai hadsereg is cáfolta, hogy a felkelők ellen fordították volna Irakban.

Orientalista.hu – Nol.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑